Yolsuzluk operasyonu dünya basınında

İstanbul'da başlatılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu, dünya basınında da yankı buldu.

Google Haberlere Abone ol
Yolsuzluk operasyonu dünya basınında

İstanbul'da başlatılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu, dünya basınında da yankı buldu. Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), işadamı ve banka yöneticilerinin yanı sıra bakanların oğulları ve danışmanlarının da dahil olduğu yolsuzluk operasyonuna gerekçe olarak ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet suçlamalarının gösterildiğini belirtti. Haberde, “İstanbul’un önde gelen müteahhitlerinden Ali Ağaoğlu’nun sorgulandığı ve şirketinde arama yapıldığı” bilgisi de verildi.

Reuters ajansı ise üç bakanın oğlu ve meşhur işadamlarının gözaltına alındığı operasyonun, "seçimlere aylar kala Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir darbe olduğu" yorumunu yaptı. Reuters, operasyonu Hükümet ile Hizmet Hareketi arasındaki anlaşmazlıkla ilişkilendiren spekülasyonları aktardı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise operasyonla ilgili aynı yönde ‘spekülasyonların’ yapıldığını aktardı. Başlangıçta Erdoğan hükümetinin Türkiye’de kökü derinlere inen yolsuzlukla mücadele için yola çıktığını belirten BBC, “Söz konusu anlaşmazlık ve son operasyonlar, gelecek yılki yerel seçimlere hazırlanırken gün yüzüne çıktı. Birçok kişinin Erdoğan’ın otoriter yönetim tarzına tepki olarak gördüğü bu yılki gösteriler (Gezi olayları) sonrasında, Erdoğan’ın arkasındaki halk desteğinin bu seçimlerde test edileceği görülüyor.” ifadelerini kullandı.

RUS BASINI: TÜRKİYE YOLSUZLUKTA 53. SIRADA

Gelişmelere geniş yer veren Rus basını da gözaltına alınanlar arasında üç bakanın çocuklarının da bulunduğuna dikkat çekti. Resmi İtar Tass haber ajansı, bakan oğullarının gözaltına alındığını ifade ederken, zanlıların devlet ihalelerinde yolsuzluk ve dolandırıcılık olaylarına karıştığı iddiasını yazdı. İngilizce yayın yapan Russia Today televizyon kanalı da oğulları gözaltına alınan bakanların olayla ilgili yorum yapmadıklarına dikkat çekti.

Newsru.com haber portalı ise Türk basınına atfen olaylara geniş yer verirken, Türkiye’nin yolsuzluk yapılan ülkeler listesinde 53. sırada bulunduğuna işaret etti. Haberde, “Transparency International (Uluslararası Şeffaflık Örgütü) listesinde Türkiye 53. sırada yer aldı. Vestnik Kavkaza (VK) haber ajansı ise soruşturmaların Ergenekon davasında da görev alan savcılar tarafından yapıldığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar