Yolsuzluğun Avrupa ekonomisine yıllık maliyeti 120 milyar Euro

Avrupa Komisyonu ilk yolsuzlukla mücadele raporunu yayınladı. Açıklanan raporda yolsuzluğun bir yıl için Avrupa ekonomisine maliyetinin 120 milyar Euro olduğu belirtilirken bunun AB'nin yıllık bütçesiyle aynı oranda olduğu kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol
Yolsuzluğun Avrupa ekonomisine yıllık maliyeti 120 milyar Euro

Avrupa Komisyonu ilk yolsuzlukla mücadele raporunu yayınladı.

Açıklanan raporda yolsuzluğun bir yıl için Avrupa ekonomisine maliyetinin 120 milyar Euro olduğu belirtilirken bunun AB'nin yıllık bütçesiyle aynı oranda olduğu kaydedildi. Brüksel'den yapılan açıklamada, AB hükümetlerinin yolsuzluğa karşı aldığı hukuki ve politik önlemlere rağmen sonucun istenilen seviyede olmadığı vurgulandı.

Raporda, Eurobarometre'nin gerçekleştirdiği anketin sonuçları da paylaşıldı. Buna göre, Avrupa'da halkın yüzde 76'sı, ülkelerinde yolsuzluğun yaygın bir olgu olduğuna inanıyor. Raporda her 12 Avrupalıdan birinin bir önceki yılda yolsuzluğa tanık olduğu yönündeki sözlerine de yer verildi.

Raporda, İngiltere'de görüşülen bin 115 kişiden sadece 5'i rüşvet verdiği yönünde açıklamada bulundu. Bu, AB genelindeki en düşük oran. Danimarka, Finlandiya, Lüksemburg ve İsveç'te yapılan anketlerde de 'rüşvet verdim' diyenlerin oranı yüzde 1'in altında kaldı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk algısı endeksinde en iyi durumda gösterilen ülkelerde de halktaki yolsuzluk algısının yüksek olması dikkat çekti.

Macaristan'da halkın yüzde 13'ü Slovenya'da yüzde 14'ü, Polonya'da ise yüzde 15'i son bir yılda birebir yolsuzluğa şahit olduğunu belirtirken bu ülkelerde halkın yüzde 90'a yakını yolsuzluğun ülkesinde yaygın olduğuna inandığını kaydetti. Söz konusu ülkelerde yolsuzluğun en çok görüldüğü alanın ise sağlık sektörü olduğu belirtildi. Bunun temelinde sağlık çalışanlarına ödenen rüşvet yer alıyor. Yolsuzluğun en yaygın olarak düşünüldüğü ülkeler sırasıyla Yunanistan, İtalya, Litvanya, İspanya ve Çek Cumhuriyeti. Yunanistan ve İspanya'da ankete katılanların yüzde 63'ü, Kıbrıs Rum Kesimi ve Romanya'da yüzde 57'si Hırvatistan'da ise yüzde 55'i yolsuzluk mağduru olduklarını savundu. Bu oran Danimarka'da yüzde 3 Fransa ve Almanya'da ise yüzde 6 olarak kaydedildi. Avrupa genelinde ise yüzde 26'lık kesim yolsuzluktan günlük hayatında etkilediğini söyledi.

Avrupa genelinde halkın yüzde 73'ü, rüşvetin kamuda işlerin kolaylaşmasının en kolay yolu olduğunu ifade ederken bu oran Yunanistan'da yüzde 93, Kıbrıs Rum Kesimi'nde yüzde 92, Slovenya ve Hırvatistan'da ise yüzde 89 olarak gerçekleşti.

Ankete katılanların yüzde 67'si siyasi partilerin ekonomik faaliyetlerinin çok şeffaf olmadığını dile getirdi. Rapora göre 4 Avrupalıdan sadece biri, hükümetlerinin yolsuzluğa karşı verdiği mücadeleden olumlu sonuç alındığını düşünüyor.

Fransa'da yapılan araştırma ise Fransızların Avrupa geneline göre daha iyimser olduğunu ortaya koydu. Halkın yüzde 68'i ülkede yolsuzluğun yaygın olduğuna inandığını kaydetti. Yüzde 2'lik bir kesim ise bir önceki yıl kendisinden açıkça veya üstü kapalı olarak rüşvet istendiğini itiraf etti. Avrupa genelinde şirketlerin yüzde 40'ı yolsuzluğu iş için engel olarak gördüğünü söyledi. Fransa'da ise her 10 şirket sahibinden 6'sı yolsuzluğu iş yapmasının önünde engel olarak gördüğünü belirtti.

AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, yaptığı açıklamada; yolsuzluğun, vatandaşın demokratik kamu kurumlarına güven duygusunu azalttığını, hukukun üstünlüğünü zayıflattığını, hükümetleri ihtiyaç duydukları vergi gelirlerinden mahrum bıraktığını ifade etti. CİHAN

Yorumlar