Yirmi yıl önceki çocuk cinayeti de NSU’ya uzandı

Almanya'nın Jena şehrinde 6 Haziran 1993 tarihinde işlenen ve bugüne kadar aydınlatılamayan Bernd Beckmann (9) cinayetinde Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin üyesi Uwe Böhnhardt'ın izi bulunduğu iddia edildi. Alman medyasında...

Google Haberlere Abone ol
Yirmi yıl önceki çocuk cinayeti de NSU’ya uzandı

Almanya'nın Jena şehrinde 6 Haziran 1993 tarihinde işlenen ve bugüne kadar aydınlatılamayan Bernd Beckmann (9) cinayetinde Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin üyesi Uwe Böhnhardt'ın izi bulunduğu iddia edildi. Alman medyasında yer alan haberlere göre öğrenci Beckmann, okul yolunda kaybolmuş ve cesedi 6 Haziran 1993 tarihinde olaydan 12 gün sonra Saale nehri kenarındaki çalılıklarda bulunmuştu. Cinayetle ilgili uzun süren soruşturma sonuçsuz kalmış ve dosya kapanmıştı.

O zamanlar 15 yaşında olan NSU'lu terörist Böhnhardt, işlediği adi suçlar nedeniyle 4 ay hapse mahkum edilmiş, cinayet olayından birkaç hafta önce de serbest bırakılmıştı. Böhnhardt ile arkadaşı Enrico T.’ye ait bir tekne motoru ise cinayet mahalline yakın bir yerde bulunmuş, ancak T., delil yetersizliğinden tutuklanamamış. T., motorun bir haftadır kayıp olduğunu ve çalındığını söylemişti. Gera Savcılığı'nın söz konusu cinayet hakkında dosyayı yeniden açtığı ve birkaç aydır sürdürdüğü belirtilirken, cinayette Almanya’da Türklere yönelik seri cinayetlerle gündeme gelen çetenin ölen üyelerinden Böhnhardt şüphesini göz önünde bulunduruyor.

Savcı Jens Wörmann, konuyu “Cinayetin araştırılmasında yeni imkanlar ve ihtimaller doğdu” şeklinde yorumladı. Federal Kriminal Dairesi’nin de soruşturmada devreye girdiği öğrenildi. NSU terör hücresi üyesi Uwe Böhnhardt, 1998 yılından sonra yer altına inmiş ve 2007 yılına kadar da Almanya’daki Türk esnafa yönelik cinayetler işlemişti. Böhnhardt 4 Kasım 2011’de Eisenach’taki bir karavanda ölü bulunmuştu. Münih’te devam eden NSU davasında hücrenin hayatta kalan tek üyesi Beate Zschaepe hakim karşısında hesap veriyor. Enrico T. ise hücreye Ceska marka silahı temin etmekle suçlanıyor.

POLİS NSU KURBANININ MAL VARLIĞINI ESKİ EŞİNE VERMİŞ

Öte yandan Neonazi cinayetleri hakkında bir skandal daha ortaya çıktı. Bild gazetesinin haberine göre polis, 2005 yılında NSU'lu teröristler tarafından Nürnberg kentinde öldürülen İsmail Yaşar'ın mal varlığının tamamını eski eşine vermiş. Babasının mal varlığı olduğunu tevafuken yeni öğrenen Dilek (İsmail Yaşar’ın ilk eşinden kızı), miras hakkı olmasına rağmen polisin babasının mal varlığından kendisini haberdar etmediğini söyledi. Cinayetten sonra polis, Yaşar'ın 23 bin Euro nakit para, arabasına ve döner dükkanı ile ziynet eşyalarına el koymuş.

Cinayetten sonra polisin kendisinin ifadesini aldığını anlatan Dilek, miras konusunda unutulmasına bir anlam veremezken, avukatı da polisin hatalı davrandığını söyledi. Nürnberg polisinin de hatasını kabul ettiği, fakat mağdur vatandaşa para ödemeyeceğini açıkladığı ifade ediliyor. CİHAN

Yorumlar