Yılmaz: Türkiye'deki mücadele 'Erdoğan ile demokrasi' arasında yaşanıyor

Zaman Gazetesi’nin İngiltere Parlamentosu'nda düzenlediği “Seçimler öncesinde Türkiye’deki siyasi durum” konulu panele, Fatih Üniversitesi’nden siyaset bilimcisi Doç.

Google Haberlere Abone ol
Yılmaz: Türkiye'deki mücadele 'Erdoğan ile demokrasi' arasında yaşanıyor

Zaman Gazetesi’nin İngiltere Parlamentosu'nda düzenlediği “Seçimler öncesinde Türkiye’deki siyasi durum” konulu panele, Fatih Üniversitesi’nden siyaset bilimcisi Doç. Dr İhsan Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. İktidardaki Muhafazakar Partisi milletvekili Nick De Bois ev sahipliğinde yapılan panelde Yılmaz, Türkiye’nin siyasi tarihinden yola çıkarak son dönemdeki ‘olağandışı gelişmeleri’ masaya yatırdı.

İhsan Yılmaz, Başbakan Erdoğan’ın hakkındaki ciddi yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmaları engellemek için yargı-emniyette büyük tasfiyeler yaptığına ve yargı bağımsızlığına büyük darbe vuran HSYK, internet gibi yasaları hızlı bir şekilde meclisten geçirdiğini ifade etti. Herşeye rağmen Erdoğan’ın söz konusu yolsuzluk soruşturmalarını engellemesinin mümkün olmadığının altını çizen Yılmaz, “Soruşturma sürecini engelleyerek kendisini güvence altına almaya çalışıyor. Çünkü çok iyi biliyor ki emniyet, askeriye ve yargıda, kanunları çiğneyerek kendisini koruyacak sadık adamları yok ve tek yolun yargıyı engellemek olduğunu düşünüyor.” yorumunda bulundu.

Erdoğan’ın 30 Mart yerel seçimlerde birinci parti geldiği takdirde yolsuzluk iddialarından aklanmış olacağını iddia ettiğini hatırlatan Doç.Dr. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer yüzde 40 civarında oy alırsa halkın kendisine Hizmet Hareketi’ni tasfiye etmesi için onay verdiğini düşünüyor. Zira geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, halkın seçimlerde yeterli yetki ve gücü vermesi durumunda Hizmet’i kökten temizleyeceklerini açıkça ifade etti.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de anidemokratik yasaları veto etmeyerek Erdoğan’dan farklı olmadığını herkesin anladığına dikkat çeken Yılmaz, “Batı nezdinde ve Erdoğan’ı sevmeyen seçmenler arasında Abdullah Gül’e karşı bir sempati vardı. Ancak son dönemdeki HSYK, internet, dershane yasalarını veto etmeyerek Erdoğan’dan farklı olmadığını göstermiş oldu.” diye konuştu.

Erdoğan ve Gül’ün er ya da geç antidemokratik uygulamalarının bedelini ödeyeceklerini söyleyen Yılmaz, “Cumhurbaşkanı Gül, AKP’nin yaptığı tüm yasaları imzaladı, ardından da bu yasalardan şikayet ediyor. Ülkede yargı bağımsızlığını kaybetmiş durumda ve bu Gül’ün yardımıyla oldu.” diye konuştu.

“Hizmet Hareketi geçtiğimiz aylara kadar neden AKP’ye destek veriyordu?” şeklindeki bir soruya ise İhsan Yılmaz, Hizmet Hareketi’nin kadimden bu yana ‘ileri demokrasi’ talebinde bulunduğunu ve ileri demokrasi vaadiyle oy isteyen AKP’ye bu sebeple ilkesel olarak destek verdiğini hatırlattı. Son yıllarda ise AKP’nin tam tersine ülkeyi anti-demokratik bir çizgiye taşıyan uygulamalara imza attığını kaydeden Yılmaz, Hizmet’in aynı noktada durduğunu ve demokrasi yolunda verdiği sözleri yerine getirmeyerek değişim geçiren tarafın AKP olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar