Yeşiller'den hükümete çifte vatandaşlık tepkisi

Göçmen ailelere mensup gençlere çifte vatandaşlık yolunu açan yasa tasarısı Almanya'da Federal Meclis'te ilk kez ele alındı. Yeşiller milletvekilli Volker Beck, meclise sunulan tasarıyı yaş sınırından ve koşullu olmasından dolayı eleştirdi....

Google Haberlere Abone ol
Yeşiller'den hükümete çifte vatandaşlık tepkisi

Göçmen ailelere mensup gençlere çifte vatandaşlık yolunu açan yasa tasarısı Almanya'da Federal Meclis'te ilk kez ele alındı. Yeşiller milletvekilli Volker Beck, meclise sunulan tasarıyı yaş sınırından ve koşullu olmasından dolayı eleştirdi. Beck, tasarının özellikle Avrupa Birliği Göç Yasası ile çelişkili olduğunu dile getirdi.

“Avrupa Birliği Göç Yasası'ndan faydalanıp AB içerisinde seyahat eden bir göçmen Alman vatandaşı Opsiyon Modeli'nden dolayı yurtdışında vatandaşlığını kaybederse ne olacak? Böyle bir durumda o kişi farklı bir ülkede bir anda vizesiz kalacak ve büyük sıkıntılara girecek.” diyerek tepki gösteren Beck, sunulan yasanın bu haliyle milletlerarası değil, aksine milli bir mahiyet taşıdığını söyledi.

Beck, “Siz Avrupa’yı anlamamışsınız. Göçmenlerin çocukları da AB içerisinde koşulsuz bir şekilde göç hakkına sahip olmalı.” dedi. Tasarıya göre, anne-babadan birinin Alman olması durumunda çocuğun koşulsuz bir şekilde çifte vatandaşlık hakkına sahip olmasını ırkçı ve etnik milliyetçilik olarak değerlendiren politikacı, “Sadece etnik olarak Alman olmayanlar için koşullu opsiyon modeli uygulanıyor.” itirazında bulundu.

Alman hükümeti adına konuşan Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise yasa tasarısı ve yeni vatandaşlık kanununu, “Ülkemiz için büyük ilerleme” sözleriyle savundu. Özoğuz, “1999'dan sonra vatandaşlık kanununda yine büyük bir adım atıyoruz. Tasarıya göre Almanya'da doğup ve büyüyen gençler artık 23 yaşına kadar koşullu olarak Alman vatandaşı olmayacak. Bu yüzden birçok insan bugüne kadar Alman vatandaşlığını kaybetmişti.” dedi. CİHAN

Yorumlar