Yeşiller ve ADAC paralı otobana karşı birleşti

Milyonlarca üyesi bulunan Almanya’nın en büyük otomobil ilk yardım kulübü ADAC ile çevreci Yeşiller Partisi’nin paralı otobana (PKW Maut) karşı birlikte hareket etme kararı aldıkları bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Yeşiller ve ADAC paralı otobana karşı birleşti

Milyonlarca üyesi bulunan Almanya’nın en büyük otomobil ilk yardım kulübü ADAC ile çevreci Yeşiller Partisi’nin paralı otobana (PKW Maut) karşı birlikte hareket etme kararı aldıkları bildirildi. Federal hükümeti kuran Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), Bavyeralı CSU partisinin bastırması neticesinde yabancı plakalı araçlardan Alman otobanlarını kullanmaları halinde para alınması konusunda görüş birliğine varmıştı.

ADAC ve Yeşiller partisinin çok az konularda anlaştığına dikkat çekilirken, paralı otoyol karşıtlığında anlaşmaları şaşkınlıkla karşılandı. Siyasi parti ve otomobil kulübü, paralı otoyol planı ile büyük koalisyonun beklediği gelirin elde edilemeyeceğini dile getiriyor.

Hatta ADAC Şefi Peter Meyer, söz konusu uygulamanın idari ve diğer giderlerinin getirisinden daha fazla olup, devletin zarara uğrayacağını savunuyor. Meyer, “Eğer yollar ve köprülerin tamiri için kaynak gerekiyorsa, otoyol vergisi yerine akaryakıt vergisinde zamma gidilmesi daha mantıklı olur” şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de, CSU’ya paralı otoyol talebinden vazgeçmesi çağrısı yaptı ve ADAC’ın teklifine destek vererek, Bavyera Başbakanı Horst Seehofer’i (CSU) işaretle “Seehofer-Maut” olarak adlandırdığı otoyol vergisinin hukuki olarak uygulanmasının mümkün olmadığını savundu.

Cem Özdemir, akaryakıt vergisinin yükseltilmesinin hem çevreye katkı sağlayacağını hem de devlete gereken kaynağı sağlayacağını öne sürdü. Yeşiller ayrıca, 3,5 tondan ağır kamyon ve TIR’lardan alınan vergilerin artırılmasını talep ediyor. CSU’dan ise bu teklife karşı cevap geldi. CSU Parlamenter Genel Müdürü Max Straubinger, akaryakıt vergisinde zammı düşünmediklerini ve buna müsaade etmeyeceklerini kaydetti. CİHAN

Yorumlar