Yeşiller, muhalefetin hakları korunmazsa mahkemeye gidecek

Almanya'da Büyük Koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), 504 sandalye ile 631 üyesi olan Federal Meclis’te ezici çoğunluğa sahip.

Google Haberlere Abone ol
Yeşiller, muhalefetin hakları korunmazsa mahkemeye gidecek

Almanya'da Büyük Koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), 504 sandalye ile 631 üyesi olan Federal Meclis’te ezici çoğunluğa sahip. Azınlık durumunda kalan Sol Parti ve Yeşiller ise muhalefet haklarının korunmasını talep ediyor.

Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Katrin Göring-Eckardt, “Muhalefet hakları bir demokrasinin en doğal göstergesidir. Bunların yasal bir hak olarak korunması gerek.” dedi.

Yeşiller Meclis Grubu’nun Weimar’da düzenlediği yeni yıl toplantısı başlamadan açıklamada bulunan Göring-Eckardt, “Birlik Partileri ile SPD’nin bu hakkı ‘merhamet hareketi’ olarak tanımaya kalkışması durumunda gerekirse Federal Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz.” diye konuştu. Göring-Eckardt, Federal Meclis’te araştırma komisyonu oluşturmak ve konuşma süreleri gibi muhalefetin hakları konusunda bu ay içinde açıklık getirilmesini talep etti.

Bu yasama döneminde Büyük Koalisyonu zayıf noktalarından vuracaklarını söyleyen Göring-Eckardt, henüz çalışmaya başlamadan tartışan Birlik Partileri ve SPD’nin yeterince malzeme vereceğini ifade etti. CDU,CSU ve SPD’nin imzaladığı Büyük Koalisyon Anlaşması’nın gelecek nesillerin çıkarlarını gözetmediğini, onlara ağır yük bırakıldığını savunan Yeşiller, anlaşmada çevreyi koruma, vatandaş ve hürriyet haklarının korunmasına yönelik yeterli adım atılmadığını vurguluyor. CİHAN

Yorumlar