Yeşiller, kilise okullarının ‘dönüştürülmesini’ istiyor

Alman Yeşiller partisinin Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Kurultayı’nda kiliselerin idaresindeki dindar nesil yetiştirme hedefi olan ilkokulların dönüştürülmesi istendi. Eyalette Müslümanların ve herhangi bir dini inanca mensup olmayan öğrencilerin...

Google Haberlere Abone ol
Yeşiller, kilise okullarının ‘dönüştürülmesini’ istiyor

Alman Yeşiller partisinin Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Kurultayı’nda kiliselerin idaresindeki dindar nesil yetiştirme hedefi olan ilkokulların dönüştürülmesi istendi.

Eyalette Müslümanların ve herhangi bir dini inanca mensup olmayan öğrencilerin sayısının arttığını belirten bir dilekçe ile bu ilkokulların herkesin gidebileceği ilkokullara (Gemeinschaftsgrundshule) dönüştürülerek herkese açık hale gelmesi talep edildi.

Dilekçede, bu okulların anayasada yerleri olduğu için dönüştürülmenin yasal olabilmesi için kanunlarda değişiklik yapılması gerektiğine de yer verildi. Yeşiller milletvekili ve partinin eğitim sözcüsü Sigrid Beer, “Okulların herkese açık ve dışlamadan uzak olması gerekir.” dedi. Beer, Gemeinschaftgrundschule’lerin dini cemaat ve ideolojilere karşı toplumsal çoğulculuğun garantisi olduğunu söyledi. Beer, toplumsal ayrıştırmanın din ve inanç bahanesiyle güçlendirilmemesi gerektiğini savundu.

Yeşiller, bu okulların dönüşümü için velilerin üçte ikisinin reyini gerektiren uygulamanın da demokratik olmadığını ileri sürerek ‘yarı yarıya’ kuralının getirilmesini istiyor. Eyalette 2012/2013 eğitim yılı baz alındığında, 3 bin 28 ilkokulun 2 bin 16’sı normal belediyeye bağlı ilkokul, 914 ilkokul Katolik Kilisesi’ne ve 96 ilkokul da Protestan Kilisesi'ne bağlı olarak eğitim faaliyetlerine devam ediyor. CİHAN

Yorumlar