Yerel seçimlerde başarısız olan Hollande faturayı başbakana kesti

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti’nin yerel seçimlerde aldığı ağır yenilgiden sonra Başbakan Jean Marc Ayrault istifa etti.

Google Haberlere Abone ol
Yerel seçimlerde başarısız olan Hollande faturayı başbakana kesti

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti’nin yerel seçimlerde aldığı ağır yenilgiden sonra Başbakan Jean Marc Ayrault istifa etti. İstifasını Cumhurbaşkanı François Hollande’a sunan Ayrault’un yerine İçişleri Bakanı Manuel Valls atandı.

Cumhurbaşkanı Hollande, hükümetteki görev değişikliğini yerel seçimler sonrası ilk kez gerçekleştirdiği 'Fransızlara hitap' programında açıkladı. Hollande, Başbakan Ayrault'ya hizmetlerinden dolayı teşekkür ederken yeni başbakan olarak Manuel Valls'ın atandığını duyurdu.

Yerel seçimlerde halkın memnuniyetsizliğini dile getirdiğini belirten Hollande, ‘mesajınızı aldım’ vurgusunda bulundu. Hollande, mesajın açık olduğunu, halkın çok fazla işsizlik ve çok fazla vergiden şikayet ettiğini belirtti. Hollande, Valls yönetimindeki yeni hükümetin öncelikli meselesinin ekonomiyi güçlendirmek olacağının altını çizdi. François Hollande, yeni hükümeti; tutarlı, birbiyle uyumlu ve 'mücadele hükmeti' olarak nitelendirdi. Fransa’nın bölünmelere uğradığını, sivil ve ahlaki krizle karşı karşıya kaldığını, adalet de dahil olmak üzere kurumlarla ilgili sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Hollande, seçimlerden önce verdiği sözlere bağlı kalacağını yineledi.

Yerel seçimlerin ikinci turunda Sosyalist Parti ve diğer sol partiler ülke çapında oyların yüzde 40'ını alırken, ana muhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ve diğer sağ partiler yüzde 46 oranında oy elde etmişti. Ayrıca, nüfusu 9 binden fazla 155 bölgede de sol partilere ait belediyeler sağa geçmişti. Sosyalist Parti, güçlü olduğu Toulouse, Saint Etienne ve Belfort’da da seçimleri kaybetmişti.

Başbakanın istifasını değerlendiren muhalefet partileri ise bunun yeterli olmayacağı görüşünde. Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) Başkanı Jean François Cope, ''Başbakanın görevden alınması problemlerin çözümü için yeterli değildir. Ne cesur bir karar ne de yeterli değişiklik var'' ifadelerini kullandı. Cope, Hollande'a yeni bir yol haritası sunmak istediğini de sözlerine ekledi. Sol Cephe Partisi Başkanı Jean Luc Melenchon da Holland'ı seçimlerde halkın verdiği mesajı anlayamamakla suçladı. Melenchon, cumhurbaşkanının Fransa İş Adamları Derneği'yle koalisyonunu güçlendirdiğini ve solu bölme ihtimali muhtemel olan Manuel Valls'ı başbakan olarak atadığını söyledi.

Manuel Valls'ın başkanlığındaki yeni hükümette Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Parti milletvekilleri Çevre ve Kalkınma Bakanı Pascal Canfin ile Lojman Bakanı Cecile Duflot'un ise yer almayacağı belirtildi.
CİHAN

Yorumlar