Yeni Zelanda'da fareleri yok etmek için 20 milyon dolarlık plan

Başbakan Key, 2050 yılına kadar ülkedeki tüm farelerden kurtulacaklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Yeni Zelanda'da fareleri yok etmek için 20 milyon dolarlık plan
ANKARA (AA) - Yeni Zelanda Başbakanı John Key, 2050 yılına kadar ülkedeki tüm farelerden ve diğer kemirgenlerden kurtulmak için bir plan hazırladıklarını açıkladı.

Key, başkent Wellington'daki bir doğal hayatı koruma merkezinde yaptığı konuşmada, "Ülke olarak birlikte çalışırsak bu projeyi gerçekleştirebiliriz" dedi.

Plana göre, fareleri ortadan kaldırmak için bir şirket kurulacak ve hükümet, şirkete 4 yılda 20 milyon dolar sağlayacak.

Plan, kivi gibi sadece Yeni Zelanda'ya özgü kuş türlerinin ve hayvanların nüfusunu artırmayı öngörüyor.

Yeni Zelanda'nın simgelerinden kabul edilen kivi kuşları, uçamıyor. Fareler ve diğer kemirgenlerin yumurtalarını yemesi nedeniyle kivilerin, soyu tükenme tehdidi altında bulunuyor.

Bazı bilim adamları ise hükümetin planını uygulamaya koymanın zor olacağına dikkati çekti.
Auckland Üniversitesinden çevre bilimci James Russell, "Fareleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün. Ancak bunun için insanların köşe ve bucak çalışması gerekiyor." dedi.

Russell, planın amacına ulaşması durumunda ülkedeki yabani hayvan ve bitki türlerinin sağlığı açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkacağını belirtti.

Aynı üniversiteden bir başka çevre bilimci Jacqueline Beggs ise çiftçilerden hükümet karşıtlarına ülkedeki herkesi planı gerçekleştirmek için bir araya getirmenin neredeyse imkansız olduğuna işaret etti.

Yorumlar