Yeni Kürt hükümeti seçimden 10 ay sonra kuruldu

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde Eylül 2013’te yapılan seçimlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen yeni hükümet ancak kurulabildi. Yeni hükümet, bugün yemin ederek görevine başladı.Erbil'de bulunan Kürt parlamentosu binasında, yeni hükümetin...

Google Haberlere Abone ol
Yeni Kürt hükümeti seçimden 10 ay sonra kuruldu

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde Eylül 2013’te yapılan seçimlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen yeni hükümet ancak kurulabildi. Yeni hükümet, bugün yemin ederek görevine başladı.

Erbil'de bulunan Kürt parlamentosu binasında, yeni hükümetin yemin töreni düzenlendi. Neçirvan Barzani başbakanlığındaki 8. Kürt kabinesinde yer alan 22 bakan yemin ederek resmen görevine başladı. Kabinede bir Türkmen ve bir de Hıristiyan bakan yer aldı.

Irak Bölgesel Kürt hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani başbakanlığındaki yeni kabinenin üyeleri, tek tek kürsüye çıkarak Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin etti. Hıristiyan Bakan ise İncil’e el basarak yemin etti. Törene Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin katılmaması ise dikkat çekti.

Kabine'de yer alan tek Türkmen bakan olan Adalet Bakanı Sinan Abdulhalik Çelebi hem Kürtçe hem Türkçe yemin etti. Yemin töreninin ardından söz alan Başbakan Neçirvan Barzani, milletvekillerine yeni hükümetinin hedeflerini anlattı.

BÖLGEDEKİ HERKESİ KORUMAK BİZİM GÖREVİMİZ

Barzani, kritik bir zamanda 8. hükümetin kurulduğunu söyledi. Barzani, kendi bölgelerinde halkın can güvenliğini sağladıkları gibi desteklerine ihtiyacı olan diğer bölge halkının da emniyetini sağlama stratejileri olduğunu ifade etti. Neçirvan Barzani, en önemli görevlerinin Irak hükümeti ile tartışmalı bölgeler için 140. maddeyi Irak merkezi hükümeti ile netleştirilmesi olacağını vurguladı.

Barzani, “Herkesi bir çatı altında toplamamız için sabırla bugünü bekledik. Irak hükümeti bizim bütçemizi kesti. Bu bizi çok zor duruma soktu. Projelerimiz yarıda kaldı. Şeffaf bir yönetim anlayışı ile hareket edeceğiz. Her türlü yolsuzlukla mücadele edeceğiz. Tarafsızca hareket edeceğiz. Hükümetin birkaç partiden ulaşması, demokrasi temellerinin daha sağlam atılmasını sağlayacak.”dedi.

Toplam 111 milletvekilinden oluşan Kürt Parlamentosu'nda Mesut Barzani’nin başkanı olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 38, Goran (Değişim) Listesi 24, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler (KYP) 18, İslami Birliği 10, İslami Topluluğu 6, Türkmenler 5, Hıristiyanlar 5, Ermeniler 1 milletvekili aldı.

Yeni kabinede yer alan isimler ve bakanlıkları şu şekilde:

Başbakan: Neçirvan Barzani

Başbakan Yardımcısı: Kubat Talabani(Celal Talabani’nin oğlu)

İçişleri Bakanı: Kerim Sincari (KDP)

Petrol Bakanı: Aşti Hawramani

Planlama Bakanı: Ali Sindi (KDP)

Eğitim Bakanı: Piştiwan Sadık Abdullah (KDP)

Belediye Bakanı: Nevroz Mevlüd (KDP)

Yüksek Öğrenim Bakanı: Yusuf Goran (KYB)

Sağlık Bakanı: Revket Hama Reşid (KYB)

Kültür ve Gençlik Bakanı: Halid Abdurrahman Doski (KYB)

Şehitler ve Enfal Bakanı: Mahmut Salih Kerim (KYB)

Peşmerge Bakanı: Mustafa Seyid Kadir (Goran)

Maliye ve Ekonomi Bakanı: Rebas Muhammed Abdullah (Goran)

Ticaret ve Sanayi Bakanı: Semal Serdar (Goran)

Diyanet Din İşleri Bakanı: Kemal Müslüm (Goran)

Ziraat ve Su Bakanı: Abdulsettar Mecid (İslami Topluluk)

Çevre Bakanı: Abdurrahman Abdurahim

Elektrik Bakanı: Selahattin Babekir (İslami Birliği)

Sosyal İşler Bakan: Nesraddin Seyid Mustafa ( İslami Birliği)

Tartışmalı Bölgeler Bakanı: Fatih Sengavi (İslami Birliği))

Hükümet ile Parlamento İşleri Bakanı: Muhammed Havdiyani

Adalet Bakanı: Sinan Abdulhalık Çelebi (Türkmen)

Yetiştirme ve Ulaştırma Bakanlığı: Çonsun Siyavoş (Hıristiyan)

İmar Bakanı: Derbas Kosret Resul (KYB)

CİHAN

Yorumlar