Yeni 'Demir Lady' Kuzey İrlanda'da

Theresa May: "Kuzey İrlanda özerk yönetimi de yapacağımız Brexit görüşmelerinde yer alacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Yeni 'Demir Lady' Kuzey İrlanda'da
İngiltere Başbakanı Theresa May, Kuzey İrlanda bölgesel yönetiminin Brüksel ile yürütülecek "Brexit" görüşmelerinde yer alacağını belirterek AB üyesi olarak kalacak İrlanda ile birlikten çıkacak Kuzey İrlanda arasındaki sınırla ilgili çıkarlara uygun bir çözüm bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Başbakan olduktan ve ülkedeki "Brexit" kararından sonra Kuzey İrlanda'ya ilk ziyaretini yapan May, Kuzey İrlanda bölgesel yönetiminin Başbakanı Arlene Foster ve Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness ile bir araya geldi.

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'taki görüşme sonrası konuşan May, görüşmenin yapıcı geçtiğini kaydederek Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'ın "değerli bir parçası" olduğunu ifade etti.

Birleşik Krallık'taki "Brexit" kararını görüşmede ele aldıklarını söyleyen May, "Brexit, Brexit demektir. Bundan başarı elde edeceğimize inanıyorum. Kuzey İrlanda özerk yönetimi de yapacağımız Brexit görüşmelerinde yer alacaktır. Kuzey İrlanda'nın, AB üyesi olarak kalacak İrlanda ile sınırı olduğunu biliyorum. Ama hem Kuzey İrlanda'nın hem de Birleşik Krallık'ın çıkarına olacak bir çözüm bulacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Theresa May, kimsenin çatışmaların yaşandığı dönemdeki gibi sınırların olduğu bir döneme dönmek istemediğini belirterek Birleşik Krallık ile İrlanda arasında "ortak seyahat alanı" bulunduğunu ve bunun her iki ülke de AB üyesi olmadan önce oluşturulduğunu belirtti.

İngiltere Başbakanı, Kuzey İrlanda ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda'nın istikrarı ve barışının İngiliz hükümetinin her zaman önceliği olduğunu dile getirmişti.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda, ülke genelinde "AB'den ayrılalım" kararı çıkmış ancak Kuzey İrlanda halkının yüzde 56'sı birlikte kalmaktan yana oy kullanmıştı. AB ülkesi olan İrlanda ile sınır paylaşan Kuzey İrlanda'nın birlikten ayrılmasının her gün on binlerce kişinin geçtiği sınıra kontrol getirilip getirilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

 

Yorumlar