Yemen'de bölünmüşlük eğitimi de böldü

Siyasi bölünmüşlüğün hakim olduğu Yemen'de öğrenciler, 1990'daki birleşmeden sonra ilk defa bu yıl iki farklı eğitim sistemiyle karşı karşıya kaldı

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de bölünmüşlük eğitimi de böldü
Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı güçler ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçler arasında yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden çatışmaların doğurduğu siyasi bölünmüşlük halinden eğitim sistemi de etkilendi.

Güney ile Kuzey Yemen'in birleştiği 1990'dan bu yana ilk defa bu yıl Yemenli öğrenciler yeni eğitim-öğretim yılı için farklı bir takvim, farklı tatil ve sınav günleriyle karşı karşıya kaldı. Geçen yıl, eğitim yılının aynı tarihte başlaması, ilköğretim ve lise düzeyindeki sınavlar için ortak sorular hazırlanması ve ders kitaplarının değiştirilmemesi hususunda anlaşan taraflar eğitimin savaştan etkilenmemesine çalışmıştı. Ancak bu yıl, eğitim-öğretim yılının hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgelerde 25 Eylül, Husilerin kontrolündeki bölgelerde ise 1 Ekim'de başladığı belirtildi.

Eğitim sürecindeki farklılıklar sadece başlama tarihiyle sınırlı kalmadı. Hükümete bağlı Eğitim Bakanlığı, eğitim yılının 181 gün (25 Eylül 2016-11 Mayıs 2017), Husilere bağlı Eğitim Bakanlığı ise 193 gün (1 Ekim 2016-31 Mayıs 2017) süreceğini açıkladı. Resmi tatiller de farklılık teşkil eden konular arasında yer aldı. Hükümet tatil günlerini 63, Husiler ise 74 gün, hükümet hafta tatilini cumartesi, Husiler perşembe olarak belirledi. Hükümet, genel lise imtihan sonuçlarını ilerleyen günlerde açıklayacağını duyururken, Husiler, gerekli mali ödeneğin olmaması sebebiyle sınavların üzerinden 2 ay geçmesine rağmen sınavları okuyamadı. Bu durum da lise imtihanlarda başarılı olanlar ve birincilerin belirleneceği iki farklı listenin oluşacağı anlamına geliyor.

Husiler tarafından Eğitim Bakanı olarak görevlendirilen Abdullah el-Hamidi AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınav sonuçlarının ayrı ayrı açıklanmasının sorumluluğunu Hadi hükümetine yükleyerek, "Onların 50 bin öğrencisi var, diğer illerde 200 bin öğrenci var. Birincileri nasıl açıklayacaklar." dedi.

Bölünmüşlüğün eğitime etkisi

Uzmanlar, ülkede yaşanan bu bölünmüşlük halinin ülke genelinde öğrenciler üzerinde çok vahim etkileri olacağını ve nefret duygusunu körükleyeceğini belirtiyor. Bağımsız bir araştırma merkezinin Başkanı Ahmed el-Buhayri Yemen'de süren savaş nedeniyle alt yapı ve okullarda meydana gelen büyük hasarın yanı sıra eğitimin de bir savaş aracı haline geldiğini söyledi.
Buhayri, Ali Abdullah Salih'in döneminde, eğitim sisteminde terfi ve tayinler ile okul müfredatının hazırlanması sırasında siyasi kıstaslara başvurulması sonucu oluşan eksikliklerin, eğitimin bugün içinde bulunduğu duruma gelmesinde büyük rolü olduğunu savundu.
"Tufuleti" Yenilikçi ve Gelişim Kurumu Başkanı Abdulkahir el-Hamidi de Yemen'de eğitimin ikiye bölünmesinin etkileri uzun yıllar sürecek istenmeyen sonuçlar doğuracağına dikkati çekti.
Eğitimin, siyaset ve çatışmalardan uzak tutulmasının önemli olduğuna vurgu yapan Hamidi, Yemen Eğitim Birliği'nin ilerleyen günlerde ülkede eğitimin tek elden yürütülmesi için toplantılar düzenleyeceğini kaydetti.
Yemen'de Mart 2015'ten bu yana Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek verdiği hükümet güçleriyle Husiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Yorumlar