Yaşlılara evde bakmak daha avantajlı olacak

Federal Bakanlar Kurulu giderek yaşlanan Alman toplumunda yaşlı bakım hizmetlerini artırmak için reform adımını attı.2,5 milyar Euro daha fazla bütçenin ayrılacağı reformla birlikte bakıma muhtaç insanların yakınları daha fazla destek...

Google Haberlere Abone ol
Yaşlılara evde bakmak daha avantajlı olacak

Federal Bakanlar Kurulu giderek yaşlanan Alman toplumunda yaşlı bakım hizmetlerini artırmak için reform adımını attı.

2,5 milyar Euro daha fazla bütçenin ayrılacağı reformla birlikte bakıma muhtaç insanların yakınları daha fazla destek görecek. Çalışanlardan kesilen prim ise 0,5 oranına kadar yükselecek. Yasanın önümüzdeki yılın başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Almanya’da bir yandan toplum yaşlanıyor ve daha çok bakıma ihtiyaç duyuyor bir yandan da bakım masrafları giderek artıyor. Bunu gören Federal Hükümet, yaşlılara sunulan bakım hizmetlerinde iyileştirme için ilk reform adımını attı. Federal Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı, Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Reform çalışmasına göre yaşlılarına evde bakan aile yakınlarına verilen destek artırılacak. Yaşlı bakım evlerinde daha fazla personel istihdam edilecek.

Yaşlı bakımına ayrılan bütçe yıllık 1,2 milyar Euro artırılırken, bu miktar çalışanlardan kesilen primlerde yüzde 0,5’den daha fazla bir orana tekabül edebilecek. Reformu “bir toplumun insanlığı” olarak tanımlayan Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe,”Yaşlılarımızla nasıl ilgilendiğimizi göstermeliyiz.”dedi. Gröhe, bunama hastalığına maruz kalanlar için yasal değişiklikleri 2017 yılında gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

EVLER YAŞLI BAKIMINA UYGUN HALE GETİRİLECEK

Reforma göre yaşlılarına evde bakan aile ve yakınları kısa süre için bakımkonusunda veya günlük bakıcıya ihtiyaç durumunda yardım alabilecekler. Bir süreliğine bakıma ara vermek isteyenlere bakıcı tahsis edilebilecek. Giderlerini ise sigorta kurumu karşılayacak. Şayet bakıma muhtaç kişinin yaşadığı ev uygun değilse devlet evin iç düzenini uygun hale getirmek için maddi yardımda bulunacak.

HER SİGORTALININ BAKIM SİGORTASI VAR

Almanya’da sağlık sigortası olan her kişinin aynı zamanda bakım sigortası da bulunuyor. Bakıma olan ihtiyacının derecesine göre sigorta masrafları ya üstleniyor ya da nakit olarak ödeme yapıyor. Almanya’da 80 yaşını geçen her üç kişiden birisinin bakıma muhtaç hale geldiği belirtiliyor. Şuan 2,5 milyon insan günlük yaşamını bakım yardımıyla devam ettiriyor.

BAKIM YARDIMI İÇİN HER ZAMAN BAŞVURU YAPILABİLİYOR

Bakım yardımı sadece yaşa bağlı bir hizmet değil. Eğer bir kimse 6 ay boyunca bedenen, akli ve ruhi olarak hasta veya vücut bakımı, hareket, beslenme ve ev işlerini yapamama sorunu yaşıyorsa sağlık sigortasına başvurabiliyor. Sağlık sigortasından gelecek bir uzmanın hazırladığı bilirkişi raporundan sonra bakıma muhtaçlık derecesi belirleniyor.

ÜÇ DERECE BAKIMA MUHTAÇLIK VAR

Eğer kişi günlük yaşamını sürdürmek için 46 dakika olarak hesaplanan yeme içme, evin temizliği gibi basit yardıma muhtaçsa bu birinci derece yardım sınıfına giriyor. Günlük basit yardımın dışında daha uzun süre yardımlar ikinci dereceye gidiyor. Demans hastaları gibi ağır hastalar üçüncü dereceye giriyor. CİHAN

Yorumlar