Yaşlı huzurevine değil, huzurevi yaşlının ayağına gelecek

Almanya’daki Türk toplumunun artık on binlerce bakıma muhtaç yaşlısı bulunuyor. Çok kültürlü hale gelen Almanya da yaşlı bakımında çok kültürlülüğe ayak uydurmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yaşlı huzurevine değil, huzurevi yaşlının ayağına gelecek

Almanya’daki Türk toplumunun artık on binlerce bakıma muhtaç yaşlısı bulunuyor. Çok kültürlü hale gelen Almanya da yaşlı bakımında çok kültürlülüğe ayak uydurmaya çalışıyor. KRV Eyaleti, geliştirdiği Mahalle Konsepti’yle yaşlılara öncelikle evinde, bu mümkün değilse mahallesinde ve ailelerinin katılımıyla açılacak evlerde bakılmasını öngörüyor.

Yarım asrı geçen göç tarihinde Almanya’daki birinci nesil Türklerin bir çoğu artık bakıma muhtaç. Çok kültürlü bir ülkeye dönüşen Almanya da yaşlı bakımında çok kültürlülüğe ayak uydurmaya çalışıyor. 1 milyon Türkün yaşadığı ülkenin en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (KRV), yaşlı bakımında geliştirdiği Quartier Konsept MGEPA (Mahalle Konsepti) ile yaşlılar huzurevine değil, huzurevi yaşlıların ayağına gelecek.

Konseptle yaşlı her durumda mahallesinden kopmayacak. Öncelikle ailesinin yanında bakımı için evin gereken şartlarla donatılmasını öngören konsept, bu da yetmezse, yaşlısı olan beş-altı ailenin bir araya gelmesiyle Wohngemeinschaft oluşturacak ve yaşlılara mahalledeki bu ortak evde bakılacak.

"FABRİKA GİBİ BÜYÜK HUZUREVLERİ İSTEMİYORUZ"

Yeşiller Partisi KRV Milletvekili Arif Ünal, 20 yıldır bu konuda çalışmalar yaptığını, Türk yaşlılar bölümü olan SBK Köln/Mülheim Huzurevi gibi konseptlerin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Göç ve sağlık politikaları sorumlusu olduğu Yeşiller’in önerisiyle KRV’de Yaşlı Bakım Yasası’nda şu an değişiklikler yapıldığını kaydeden Ünal, "Şehirlerin dışında fabrika gibi büyük huzurevleri istemiyoruz. Quartier Konzept’le yaşlılara kendi mahallelerinde bakılmasını öngörüyoruz. Evde bakılamayanlar için ise yine semt içinde 30-40 kişilik bakım evlerinin oluşturulması gerekir. Yaşlıların demans hastası olmaması için sokağa çıktığında tanıdığnı görmesi, her zaman gittiği camiye gitmesi çok önemli." dedi.

Konsept için 8 milyon Euro ayırdıklarını bildiren Ünal şöyle konuştu:

"Konseptte Wohngemeinschaftta var. Yani, beş altı aile birleşip yaşlılarının bakımını kendileri örgütlüyor. Ev tutuluyor, oraya bakıcı geliyor. Bakıcı parasını sigorta ödüyor. Bielefeld’de şimdiden buna benzer sekiz yer var, biri Türkler için."

TÜRKLERİN DİNİ İNANÇLARINA UYGUN OLMALI,

CDU KRV Milletvekili Serap Güler ise partisinin konuyu mart ayında uzmanlarla masaya yatırdığını, 2014’ün ocak veya şubat ayında yapılacak kongreyle de bir yol haritasının çizileceğini söyledi. Güler, Müslüman kuruluşlarla işbirliği halinde, Türk bölümü olan huzurevleri sayısının attırılması gerektiğini de vurguladı.

CDU’lu Köln Belediye Meclisi Üyesi Efkan Kara ise yeni hazırladıkları CDU Köln parti programında konuya yer verdiklerini belirterek, "Huzurevlerinde Türk yaşlıların dini yaşayışlarına uygun yapıların oluşturulmasını istiyoruz." dedi. SPD Köln Belediye Meclisi Üyesi Malik Karaman da, huzurevlerinin AWO, Caritas gibi özel kuruluşlarca açıldığını, ancak meclisten teşvik edici karar için önerge verilmesinin yollarını arayacaklarını söyledi.

Frankfurt Yabancılar Meclisi Üyesi ve Türk bölümü olan huzurevi uzmanı Hüseyin Kurt da Türklere yaşlı bakım sistemi yeterince tanıtılmadan yeni kurumlar açılmasının çok faydalı olmayacağını ifade etti. CİHAN

Yorumlar