Yaralı Afgan’ı öldüren İngiliz asker Shakespeare’den pasaj okumuş

Afganistan’da bir direnişçiyi katleden İngiliz askeri, ömür boyu hapse mahkum edildi.

Google Haberlere Abone ol
Yaralı Afgan’ı öldüren İngiliz asker Shakespeare’den pasaj okumuş

Afganistan’da bir direnişçiyi katleden İngiliz askeri, ömür boyu hapse mahkum edildi. Deniz Piyade Çavuş Alexander Blackman’in (39) infaz kanununa göre en az 10 yıl hapis yatacağı belirtildi. İngiliz Yüksek Mahkemesi ayrıca hükümlünün isminin gizli kalması talebini de reddetti.

Bu kararla birlikte Afganistan’ın 2001 yılındaki işgalinden bu yana ilk kez bir İngiliz askeri cinayetten hüküm giymiş oldu. Bu cinayetle ilgili suçlanan diğer iki asker ise beraat etti.
Alexander Blackman’i mahkemede savunan silah arkadaşları ve üstleri, savaş stresi sebebiyle iradesini bir anlık kaybeden askerin iyi bir insan olduğunu belirtti.

Fakat, bir askerin kaskındaki kameranın kaydettiği görüntüleri izleyen mahkeme, yaralı direnişçinin soğukkanlı bir şekilde öldürüldüğüne kanaat getirdi. Görüntülerde, ağır yaralı Afgan’ın göğsüne kısa mesafeden ateş eden askerin, Shakespeare’in ‘Olmak ya da Olmamak’ eserinden ‘öteki tarafı boyla’ anlamına gelen bir ifadeyi söylediği anlaşıldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise mahkemenin kararına saygı duyduklarını belirtti.

Mahkemede verilen ifadeye göre 2011’de Helmand eyaletinde iki direnişçinin üzerlerine ateş açması üzerine askerler hava desteği istedi. Direnişçilerden biri helikopterden açılan ateşle vurularak ağır yaralandı. Deniz piyadelerinin bulduğu direnişçi Alexander Blackman tarafından katledildi. Kask kamerasındaki görüntüler sayesinde askerlerin tehlike altında olmadığını ve doğru kararı vermek için bir engel bulunmadığı tespit edildi. Mahkeme başkanı, binlerce askerin savaş bölgesinde genel olarak stres altında olduğunu fakat kendilerini kontrol ederek insana yakışır şekilde davrandığını belirterek Blackman’in savunmasını inandırıcı bulmadı. CİHAN

Yorumlar