Yanukoviç, Putin’le stratejik ortaklık anlaşmasına yakın

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Çin dönüşü ülkesine giderken Rusya’nın Karadeniz tatil şehri Soçi’ye inerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le sürpriz bir görüşme yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Yanukoviç, Putin’le stratejik ortaklık anlaşmasına yakın

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Çin dönüşü ülkesine giderken Rusya’nın Karadeniz tatil şehri Soçi’ye inerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le sürpriz bir görüşme yaptı. Görüşmede Ukrayna’nın Rusya-Belarus-Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği’ne dahil olması ve diğer ekonomik ve siyasi alanlarda işbirliğini öngören kapsamlı bir işbirliği anlaşmasını ele aldıkları belirtiliyor.

Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşmasını askıya alan Ukrayna’da Batı yanlısı gösteriler devam ederken Yanukoviç, Putin’le stratejik işbirliği konularını masaya yatırdı. Görüşme ile ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, “Biz Rusya Federasyonu ile stratejik ortaklık yönünde büyük bir anlaşmanın hazırlıkları üzerine konuşuyoruz….” dedi. Ukrayna’nın Avrupa ile anlaşmasını istemeyen Kremlin, Gümrük Birliği’ne dahil olması için Kiev’i ikna etmeye çalışıyor.

Putin-Yanukoviç görüşmesinin detayları ile ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, Azarov iki liderin ticari konularda yaşanan sorunlar ve doğalgaz arzı ile ilgili mevcut anlaşmazlıkları ele aldığını kaydetti.

Hükümetin durumu kontrol edip etmediği ile ilgili soruya yanıt veren Azarov, gösterilerin ve şiddetin sona ermesinden sonra muhalefetin taleplerini dinleyebileceklerini ifade etti. Göstericilere neyi protesto ettiklerini soran Azarov, “Cumhurbaşkanının istifasını istiyorsanız, bu olmayacak. Bu anayasamıza aykırı. Hükümetin istifası isteniyorsa, bu da parlamentoya gelir… Avrupa’da halk gösterileri ile istifa etmiş hükümet var mı? Parlamentoya gelir orada güven oylaması olur. Her şey anayasaya uygun yapılmalı…” dedi.

YANUKOVİÇ, PUTİN’LE ANLAŞTI İDDİASI

The Economist dergisi ise Putin ve Yanukoviç’in Ukrayna’nın Gümrük Birliği’ne dahil olması konusunda anlaşma sağladığını iddia etti. Buna göre doğalgaz fiyatları yarı yarıya düşecek ve Rusya Ukrayna’ya 5 milyar dolar yardım yapacak.

Gazprom, Ukrayna’nın 2 milyar dolara yakın doğalgaz borcunu ödemediğini kaydederken, Ukrayna da diğer Avrupa ülkelerinden daha pahalıya doğalgaz alımı yaptığı için tepki gösteriyor.

Ukrayna muhalefeti ise yönetimi Rusya ile herhangi bir anlaşma yapmaması konusunda uyarıyor. Muhalif liderlerden Arseni Yatsenyuk yaptığı açıklamada, “Eğer Yanukoviç, Rusya ile Gümrük Birliği konusunda herhangi bir anlaşma yaparsa bu çok daha büyük bir gösteri dalgasına neden olur…” dedi. Bir başka muhalif isim Vitali Kliçko da, hükümetin meydanı temizlemeye kalkması durumunda tüm ülkenin ayaklanacağı tehdidinde bulundu.

Cumartesi sabah itibari ile Kiev Özgürlük Meydanı’ndan kurulan çadırlarda binlerce gösterici yer alıyor. 2004’de gerçekleşen Turuncu Devrim sonrası muhalif gruplar sıklıkla meydana gelerek hükümete tepkilerini dile getiriyor.

Ukrayna Başbakanı Azarov, muhalefeti meydanda çok sayıda radikal grup olduğu ve bunlarla bağlantılı olarak hükümetin çalışmalarını engellememeleri konusunda uyardı. CİHAN

Yorumlar