Yanukoviç ABD'li Senatörleri Kabul Etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, pazar gecesi Amerikan Senatosu üyesi John McCain ve Senatonun Avrupa İşleri Alt Komisyonu temsilcisi Chris Murphy’i kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Yanukoviç ABD'li Senatörleri Kabul Etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, pazar gecesi Amerikan Senatosu üyesi John McCain ve Senatonun Avrupa İşleri Alt Komisyonu temsilcisi Chris Murphy’i kabul etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nde gerçekleşen görüşmede taraflar Ukrayna'nın dış politika konularını çok yönlü ele aldı. Yanukoviç, görüşmede ABD’li senatöre ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon siyasetinin değişmediğini bununla birlikte milli menfaatlere olan bağlılığını vurguladı.

ABD’nin, Ukrayna’ya karşı yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlığı içindeki senatörlere karşı Yanukoviç, hükümetin barışçıl gösteri yapan vatandaşların haklarının korunması hususunda gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.

30 Kasım’da Kiev’in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nda göstericilere karşı aşırı şiddet uygulanan kişilerin adil ve şeffaf bir şekilde soruşturulacağını da ifade eden Yanukoviç, muhalefet ve taraflarla yuvarlak masa toplantılarıyla diyalogun sürdüğünü belirtti.

ABD’li Cumhuriyetçi Partinin lideri McCain, dün ‘Euro Meydan’ eylemlerinde meydanda toplanan Ukraynalılara hitap etmişti. Ülke temasları çerçevesinde McCain; Anavatan partisi (cezaevindeki Yuliya Timoşenko’nun partisi) liderlerinden Arseniy Yatsenük, Özgürlük (Svoboda) Hareketi lideri Oleg Tyagnıbok ve Reform için Ukrayna Demokratik Birliği (UDAR-‘darbe’) lideri Vitaliy Kliçko ile akşam yemeğinde bir araya gelmiş ve ülkedeki siyasi durumu değerlendirmişti.

Görüşmede muhalifler, ABD’nin, hâlihazırdaki Ukrayna iktidarına karşı elle tutulur yaptırımlarda bulunmasını istemişti. John McCain ve Chris Murphy tarafından Ukrayna’ya yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlandığı bildirildi.

Euro Meydan eylemleri 21 Kasım’da, başkent Kiev ve ülke genelinde Ukrayna hükümetinin, Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması sürecini askıya almasını protesto etmek amacıyla başlamıştı. Eyleme katılan muhalifler, Cumhurbaşkanı ve hükümetin istifasını, erken cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, tutuklu eski Başbakan Yuliya Timoşenko dâhil siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istiyor. 

Yorumlar