Yabancılara verdiği ‘’yeşil kart’’ kurallarını gevşetiyor

Daha önce 'yeşil kart' sahibi yabancılara ülkede Çin vatandaşları gibi eğitim, emeklilik ve mülkiyet hakkına sahip olma gibi geniş haklar tanıyan Pekin yönetimi, yeşil kart kurallarını gevşetme yoluna gidiyor. Çinli uzmanlar daha önce söz...

Google Haberlere Abone ol
Yabancılara verdiği ‘’yeşil kart’’ kurallarını gevşetiyor

Daha önce 'yeşil kart' sahibi yabancılara ülkede Çin vatandaşları gibi eğitim, emeklilik ve mülkiyet hakkına sahip olma gibi geniş haklar tanıyan Pekin yönetimi, yeşil kart kurallarını gevşetme yoluna gidiyor. Çinli uzmanlar daha önce söz konusu gevşemenin yapılması gerekliliğini söylüyordu.

Resmi Xinhua haber ajansına göre, hükümet, yabancıların daimi ikamet alması için uygulanan "yeşil kart" başvuru ve onay sürecini gevşetmeyi planlıyor. Xinhua, yetkililere dayandırdığı haberinde, yabancı yetenekleri çekmek için başvuru şartlarında kolaylıklar gibi daha esnek ve pragmatik uygulamaların üzerinde çalışıldığını duyurdu.

Çin, yabancılara daimi oturum iznini 2004’te başlatmıştı, ancak Çinlilerin sahip olduğu söz konusu haklar verilmemişti. 2012’de getirilen yeni uygulamayla daimi ikamet almış yabancılar kendi çocukları için eğitim, istihdam, yatırım, ev satın alma ve sağlık gibi imkânlara sahip olmuştu.

5 BİN YABANCININ YEŞİL KARTI VAR

Çin’de 2011 yılı sonunda 5 bin yabancıya yeşil kart verildiği kaydediliyor. Bu rakamın ABD’de 120 bin, Avustralya’da ise 100 bin olduğu belirtiliyor.

Çinli uzmanlar, Çin’in globalizasyonunun yabancı uzmanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, yeni söz konusu yönetmeliğin yabancı yetenekleri ülkede çalışmaları için daha çekici kılacağı görüşünü aktarıyor. Çinli uzmanlar daha önce uygulamaların çok daha elverişli olması için yabancıların yeşil kart alma kurallarında da gevşeme yapılması gerektiğini ifade ediyordu.

KİMLERE YEŞİL KART VERİLİYOR?

Yeşil kart, Çin’de yaşayan ve Çin’e katkısı olan yabancı uzmanlar, ülkeye en az 500 bin dolar yatırım yapanlar, aileleriyle yaşamak isteyen çocuklar ve yaşlılar, önemli bilim adamları ve eşi Çinli olanlara veriliyor. Eşi Çinli olup da başvuran her yabancıya yeşil kart verilmiyor. Eşi Çinli olanlarda en az 5 yıl olmak üzere her yılın en az dokuz ayını Çin’de geçirmek, kendi hesabında yeterli parası olmak, iş sahibi olmak, sicili temiz iyi birisi olmak gibi şartlar aranıyor.

Çin’in ana kıtasında çalışan yabancı uzman sayısı 2013 yılı sonu itibariyle 610 bin kişiydi.

Çin Devlet Yabancı Uzman İşleri İdaresi’nin (SAFEA) verilerine göre, Çin'deki yabancı uzman sayısının 2015 yılında 1 milyon 970 bine çıkması bekleniyor. Resmi rakamlara göre, 2011 yılında Çin’de çalışan yabancı uzman sayısı ise 529 bin idi. 10 yıl içinde bine yakın üst düzey yabancı uzmanın Çin'e çekilmesi hedefleniyor.

YETENEKLİ YABANCI UZMANLARA KESENİN AĞZI AÇILDI

Pekin yönetimi, yetenekli yabancı uzmanları ülkeye çekebilmek için 2008 yılında "Bin (1000) Yabancı Uzman Planı " açıklamıştı. Söz konusu plana göre Çin’in istediği şartlar arasında Çin kökenli olmama ve 65 yaşını geçmemiş olma var. Ayrıca söz konusu adaylardan 3 yıl Çin’de çalışmayı ve her seferinde en az 9 ay kalmayı kabul etme şartı da aranıyor. Bu adayların uzun süreli projeler için prensipte doktora yapmış olmaları da şartlar arasında. 23 Mayıs itibarıyla "1000 yetenek" planı çerçevesinde bin 306 yabancıya kalıcı oturum verildiği de bildirildi.

Çin, daha çok yüksek teknoloji alanlarındaki yabancı uzmanlara ihtiyaç duyuyor. Bu alanlar ise, enerji tasarrufu ve çevre koruma, yeni nesil bilgi teknolojisi, biyoteknoloji, yeni enerji, yeni materyaller ve yüksek ekipman üretimi olarak sıralandı.

Beşeri ve sosyal bilimler alanındaki uzmanlar, bu plan kapsamında kabul edilmeyecek.

Başarılı adaylara, ülkeye giriş ve çıkış, ikamet, sağlık ve sigorta, konaklama, vergilendirme ve maaş ile ilgili tercihli politikalar ve uygulamalar imkânı sunulacak.

Ayrıca söz konusu adaylara 1 milyon yuan ( 610 bin dolar) sübvansiyon verilecek. Ayrıca adaylara özel bilimsel araştırma için ihtiyaçlarına göre 3-5 milyon yuan arasında (500-800 bin dolar) araştırma sübvansiyonu, Çinli işveren ile müzakereye dayalı olarak maaş ve diğer ilgili kazançlar da sunulacak. CİHAN

Yorumlar