Wikileaks: ABD yönetimine 2008’de Ukrayna bölünür uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığına ait gizli belgeleri yayınlayarak ismini duyuran Wikileaks, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’a ait olduğu iddia edilen gizli raporu yayınladı.Burns, ABD’nin Moskova Büyükelçiliği yaptığı 2008’de...

Google Haberlere Abone ol
Wikileaks: ABD yönetimine 2008’de Ukrayna bölünür uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığına ait gizli belgeleri yayınlayarak ismini duyuran Wikileaks, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’a ait olduğu iddia edilen gizli raporu yayınladı.

Burns, ABD’nin Moskova Büyükelçiliği yaptığı 2008’de hazırladığı raporunda, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’nun Üyelik Eylem Planı’na dahil edilmesi durumunda, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ülkenin bölüneceği yönünde uyarılarına yer veriyor. Rusya bu yöndeki adımları kendi güvenliği açısından askeri tehdit olarak görüyor.

Sızdırılan 1 Şubat 2008 tarihli belgede, “NATO’nun genişlemesi, özellikle de Ukrayna’ya doğru, Rusya için ‘hissi ve sinirsel’ bir konu. Stratejik politikalar da Ukrayna’nın ve Gürcistan’ın NATO üyeliği konusunda güçlü muhalefet oluşturuyor. Özellikle Ukrayna’da ülkenin ikiye bölünme riski var. Bir kısım şiddet ve çatışmalar yaşanabilir. İç savaşa yol açma riski var. Bu durumda Rusya, müdahale kararı almak zorunda kalabilir…” uyarısı yapılıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı NATO’nun genişlemesini güvenlik gerekçeleri yerine Soğuk Savaş anlayışından kaynaklandığına inanıyor.

NATO üyesi olmak için uzun yıllar mücadele eden Ukrayna ve Gürcistan’ın talepleri 2008 Bükreş zirvesinde reddedilmişti. Ukrayna krizinin ardından NATO’nun Rusya karşıtı yaklaşımları Moskova’nın tepkisine neden oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı ittifakı Ukrayna krizinin NATO içerisinde birliği güçlendirmek için kullanmakla suçladı.

CİHAN

Yorumlar