Washington’da ABD-Kazakistan kurultayı

ABD’nin başkenti Washington’da ABD ve Kazakistan ilişkilerinin ele alındığı bir kurultay düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Washington’da ABD-Kazakistan kurultayı

ABD’nin başkenti Washington’da ABD ve Kazakistan ilişkilerinin ele alındığı bir kurultay düzenlendi. Washington’daki Kazakistan Büyükelçiliği ve Türki Amerikan Birliği’nin (TAA) ortaklaşa düzenlediği programa 20’nin üzerinde ABD’li senatör ve milletvekili katıldı.

‘Başarılı Stratejik Ortaklık’ sloganıyla gerçekleşen kurultay kapsamındaki oturumlarda iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ve Kazakistan’ın 2050 hedefleri Kazakistanlı ve Amerikalı uzmanlar tarafından ele alındı.

Oturumlar öncesi konuşma yapan Senatör Kelly Ayotte, Kazakistan’ı 1991’de bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ülkelerden birinin ABD olduğunu söyledi. O tarihten bu yana iki ülke ilişkilerinin giderek geliştiğine dikkat çeken Ayotte, bunun bölge için de önemine dikkat çekti. Ayotte, Kazakistan ile özellikle terörle mücadele ve kadın hakları alanında çok başarılı işbirliği yaptıklarını vurguladı.

WASHİNGTON’DA İLK KEZ DÜZENLENİYOR

Kurultay hakkında konuşan TAA Başkanı Faruk Taban, Washington’da ilk kez bir ABD-Kazakistan kurultayı düzenlendiğine dikkat çekti. Programın, Kazakistan’ın ABD’deki görünürlüğünü artırma adına önemli bir fonksiyon icra ettiğini dile getiren Taban; programa ABD Kongresi, hükümet yetkilileri ve düşünce kuruluşlarından izleyici ve konuşmacıların katıldığını söyledi.

Geçmişte de benzer kurultaylar düzenlediklerine dikkat çeken Taban, ABD Kongresi’nin 3’te 1 denebilecek sayıda milletvekili ve senatörü bu programlarda misafir ettiklerini ifade etti.

Kazakistan’ın Washington Büyükelçisi Kairat Omarov ise Kazakistan ve ABD’nin başarılı bir stratejik ortaklığı olduğunu ve bu stratejik ortaklığın sadece Kazakistan ve Orta Asya için değil bölgenin geri kalanına da fayda getirmesini istediklerini söyledi.

Kurultayın güçlü ve kapsamlı ilişkilerin kurulmasında katkıda bulunacağını belirten Omarov, TAA’ya kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Umarov, “TAA bize bu programı organize etmekte çok yardımcı oldu. 20’den fazla Kongre üyesi katıldı. Çok güzel ortaklık ilişkimiz var. Onlara minnettarız.” şeklinde konuştu.

Türki Amerikan Birliği ABD’deki en büyük Türk çatı kuruluşu olarak biliniyor. Birliğin daha önce gerçekleştirdiği yıllık olağan kongresine 50’den fazla, Kırgız-Amerikan Kurultayı’na ise 10’dan fazla senatör ve milletvekili katılmıştı. Birliğe bağlı ABD genelinde 7 federasyon ve 200’en fazla dernek bulunuyor. CİHAN

Yorumlar