Washington Türkiye rüzgarına hazırlanıyor

ABD’nin başkenti Washington’da bu akşam açılış galasının yapılacağı Türki-Amerikan Kongresi öncesi, Türki Amerikan Birliği (TAA) Başkanı Faruk Taban ve TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ortak basın toplantısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Washington Türkiye rüzgarına hazırlanıyor

ABD’nin başkenti Washington’da bu akşam açılış galasının yapılacağı Türki-Amerikan Kongresi öncesi, Türki Amerikan Birliği (TAA) Başkanı Faruk Taban ve TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ortak basın toplantısı yaptı. Toplantıda kongre hakkında bilgi veren Taban, Ermenistan tasarısı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun mektup iddiasına da değindi.

Türki Amerikan Birliği (TAA) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu TUSKON’un ortaklaşa düzenlediği Türki Amerikan Kongresi bu akşam düzenlenecek açılış galası ile start alacak. İki gün sürecek kongrede Türki cumhuriyetler ile ABD arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyal bağların ele alındığı toplantı ve oturumlar yer alacak.

Kongre öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan TAA Başkanı Faruk Taban, Türk Amerikan Kongresi ve TAA’nın yaptığı çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. ABD’den senatör, milletvekili, hükümet üyeleri ve diaspora bazında güzel bir katılım olacağını ifade eden Taban, 40 kadar ABD'li milletvekili ve senatörün katılımını beklediklerini söyledi. Kongrenin Türkiye’yi ve Türki dünyasını Amerikalılara anlatma adına önemli bir vesile olduğuna dikkat çekti.

ERMENİ MESELESİNDE ‘SİZİ NASIL SAVUNABİLİRİZ?’

ABD Kongresi’ne geçtiğimiz hafta sunulan Ermeni tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Taban, iki ülke ilişkilerinin hassasiyetinden dolayı söz konusu tasarının bugüne kadar senato ve temsilciler meclisinin genel kurul gündemine gelmediğini dile getirdi.

İki ülke arasında kriz oluşturabilecek bir netice ile kaşılaşılacağını öngörmediğini ifade eden Taban, “Sağduyulu çok milletvekili var. Dışişleri komisyonunda dostlarımız var. Bunları biliyorlar. Hatta bazıları lokaldeki arkadaşlarımızı çağırıp gelin bize anlatın ‘sizi nasıl savunabiliriz.’ diyorlar.” dedi.

Taban, Ermeni meselesinin uzmanlara bırakılıp bir an önce çözülmesinden yana olduklarını vurguladı. Görüştükleri milletvekillerine taraf olmamalarını istediklerini ve bu tasarının geçmesinin yanlış bir adım olacağı konusunda kendilerini bilgilendirdiklerini söyledi.

TÜRKİYE’Yİ KARALAYAN MEKTUP YOK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 'Türkiye’yi karalayan mektup' iddialarına da değinen Taban, yazılı açıklamada bunu net bir şekilde belirttiklerini, eğer Davutoğlu'nun elinde herhangi bir belge varsa bunu açıklaması gerektiğini ifade etti.

Üye derneklerinin herhangi bir mektup çalışması olmadığının altını çizen Taban, Türkiye'deki seçim sürecinde Washington’da olumsuz bir hava estiğine dikkat çekti. Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post’un yayınladığı Editöryel makaleleri, Amerikalı uzmanlar ve milletvekillerinin ABD yönetimine gönderdiği mektupları örnek gösterdi. Taban, “Bu tip reaksiyonlar onların görevi. Kendileri yazıyorlar. Bizim onları yönlendirmemiz, şunu şöyle yazın bunu böyle yazın dememiz mümkün değil. Bu bizim için zaten mümkün değil. Böyle bir şeyi bu insanlara teklif etmek dahi saçma.” ifadelerini kullandı.

“ABD’DE OLMAZSANIZ DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE OLAMAZSINIZ”

TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ise TUSKON’un Türki Amerikan Kongresi’ne neden destek verdiğini ve ABD’nin dünya ekonomisindeki ağırlığına değindi.

Dünya’daki en büyük yabancı yatırıma sahip ülkenin ABD olduğunu ifade eden Meral, bu ülkenin sadece 2013 yılında 370 milyar dolar direk yabancı yatırımı olduğuna dikkat çekti. Meral, “Dünya’da her yerde olmazsanız bulunmak istediğiniz yerde bulunamazsınız bu bizim düsturumuz. Onun için dünyanın her yerinde olmak lazım. Hele Amerika’da olamazsınız dünyanın hiç bir yerinde bulunamazsınız.” dedi.

Türkiye’nin ABD ile askeri ve siyasi anlamda yakın ilişkiler olmasına rağmen ticaretin gelişmediğinin altını çizen Meral, “Bunu şu anda yapan en etkin iş dünyası STK’sı TUSKON.” şeklinde konuştu. Meral, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone’nin bir gazeteye verdiği röportajda buna işaret eden açıklamalarda bulunduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar