Vural: Kıbrıs sorununun şu ana kadar çözülememesi büyük bir eksiklik

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural, Kıbrıs sorununun şu ana kadar çözülmemiş olmasını büyük bir eksiklik olarak gördüklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Vural: Kıbrıs sorununun şu ana kadar çözülememesi büyük bir eksiklik

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural, Kıbrıs sorununun şu ana kadar çözülmemiş olmasını büyük bir eksiklik olarak gördüklerini söyledi. Vural, Kıbrıs sorununun adil, kapsamlı bir çözüme kavuşması için bütün çabaların gösterilmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Derviş Eroğlu, TÜSİAD heyetini kabul etti. Eroğlu'nu ziyaretinde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Vural, Kıbrıs’ta kalıcı ve kapsamlı bir siyasi çözüm bulunması konusunda çalışmaları olduğunu ifade etti. Bu çerçevede birtakım raporlar hazırladıklarını anımsan Vural, “Bu bölgede, Doğu Akdeniz’de ekonomik ve siyasal bir istikrarsızlığın yaşandığı bu dönemde, yaklaşık 50 yıldan fazladır, Kıbrıs sorununun çözülememiş olmasını bir eksiklik olarak görüyoruz." dedi.

Doğu Akdeniz’de 50 yıldır ekonomik ve siyasal bir istikrarsızlığın yaşandığını aktaran Vural, bu eksiklik giderilebilirse bunun sadece Kıbrıs’a değil Türkiye’ye ve bütün bölgeye büyük ve yepyeni fırsatlar açacağını düşündüklerini aktardı. Vural, "Bu amaçla, bu niyetlerle yola çıkıyoruz ve bugün burada yapacağımız temaslarla da bu görüşlerimizi açıklama fırsatı bulacağız.” diye konuştu.

Eroğlu’nun çözüm konusundaki gayretlerinin de bilincinde olduklarını ve takdirle karşıladıklarını ifade eden Vural, kabul için teşekkür etti.

EROĞLU: KIBRIS SORUNU BIRAKILDIĞI YERDEN DEVAM EDİLSEYDİ ŞU ANA KADAR ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİRDİ

Vural ve TÜSİAD heyetini kabul eden Derviş Eroğlu da kabulde yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın 12 Ocak Pazar gün adaya geleceğini ve pazartesi kendisiyle görüşeceğini açıkladı.

Kıbrıs sorununa çözüm arayışları konusunda bir yıla yakın bir zamanın “boşu boşuna” kaybedildiğine işaret eden Eroğlu, “Zaman hepimiz için önemlidir. Doğu Akdeniz’de suların ısınmasını hiçbirimiz istemeyiz.” dedi.

Eroğlu, Türkiye’nin önemli ekonomik kuruluşlarından birisi olduğunu ifade ettiği TÜSİAD’ın gerek ekonomik, gerekse siyasi alanda barışa yönelik çalışma ve faaliyetlerini iyi takip ettiklerini, Annan Planı’ndaki gayretlerini de iyi hatırladıklarını söyledi.

Kıbrıs’ta bir anlaşma olması için çalıştıklarına işaret eden Eroğlu, Cumhurbaşkanı seçildiği zaman kendisinden bırakıldığı yerden müzakerelere devam etme taahüdü istendiği ve yazıp imzaladığı bir belgeyi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a gönderdiğini ancak aynı şey beklenen Rum tarafının yeni seçilen lideri Nikos Anastasiadis’in taahhüt vermediğini hatırlattı.

1 yıla yakın bir zamanın “boşu boşuna” kaybedildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Zaman, hepimiz için önemlidir. Doğu Akdeniz’de suların ısınmasını hiçbirimiz istemeyiz.” şeklinde konuştu.

Eroğlu, deniz altı zenginlikleri ortaya çıktı diye Rumların uzlaşmaya, analaşmaya daha yakın olacağı şeklinde düşünceler taşıyan taraflar olduğu, beyanatlar verenler olduğunu da ifade ederek, "Ama gördüğünüz gibi bu deniz altı zenginliği –rakam nedir, net bir şey de ortada yok ama- Rumların uzlaşmasını değil de uzlaşmazlığını artırmış gibi görünüyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar