Viyana'da ünlü alışveriş caddesi için halk oylaması yapılıyor

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, ünlü alışveriş caddesi Mariahilfer'in yayalaştırma projesi için başlatılan halk oylaması devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Viyana'da ünlü alışveriş caddesi için halk oylaması yapılıyor

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, ünlü alışveriş caddesi Mariahilfer'in yayalaştırma projesi için başlatılan halk oylaması devam ediyor. Referansum için şehrin 6. ve 7. bölgelerinde oturan 49 bin civarında Viyanalının oy hakkı bulunuyor. 25 milyon Euro'luk proje için yapılan halk oylamasının maliyeti ise 1,4 milyon Euro'yu buluyor. 17 Şubat'ta başlayan oylama 7 Mart'ta sona erecek.

Mariahilfer Caddesi yayalaştırma projesi uzun zamandır Avusturya'nın gündeminde. Proje, caddenin araç trafiğine kapatılmasını amaçlıyor. Sosyal Demokrat Parti'li (SPÖ) Michael Haupl'un yönetimindeki Viyana Belediyesi'nde yayalaştırma projesinin sorumluluğu Yeşiller kökenli İmar ve Şehircilik Müdürü Maria Vassilakou'da.

Mariahilfer Caddesi düzenleme projesi yaklaşık iki yıl önce gündeme geldi. Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) süreç boyunca sık sık eleştirilerde bulundu. Ekonomi Odası Başkanı ÖVP'li Brigitta Jank, ''Bu konsept firmaların varlığını tehdit ediyor.'' diyerek düzenlemenin iş yerlerine zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Türkiye'de uzun soluklu bir krize dönüşen Gezi Parkı düzenlemesi kadar Mariahilfer Caddesi düzenlemesi de Avusturyalılar için önem arz ediyor. Ancak iki örnek, uygulamalar açısından birbirinden ayrılıyor.

Mariahilfer Caddesi'nin yenilenerek yayalaştırılması projesinin detayları henüz belirlenmeden çeşitli test uygulamalar yapıldı. Trafikte hız sınırlaması ve caddenin bir kısmının araç trafiğine kapatılması gibi kısa süreli denemelerle projenin gerçekleştirilebilirliği ölçüldü. Belirli bir sürece yayılan projenin içeriği 'dialog box' isimli stantlarda vatandaşlara anlatıldı. İnternet üzerinden yapılan anketler ile kamuoyunun genel fikri alındı.

Viyana'da geçtiğimiz yıl Mart ayında da çeşitli düzenlemelerle ilgili bir halk oylaması yapılmıştı. Olimpiyatlara ev sahipliği başvurusu yapma, park yerleriyle ilgili düzenleme, özelleştirmeler ve enerji projelerini destekleme gibi Viyanalıları ilgilendiren konular halkın tercihine sunulmuştu. Demokrasi kültürünün egemen olduğu Avusturya'nın
başkenti Viyana'da bir başka tartışmalı konu olan Mariahilfer Caddesi düzenlemesinde de son karar yine vatandaşlara bırakıldı.

Viyana Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Maria Vassilakou, projeyle ilgili neden oylamaya gidildiğinin sorulması üzerine "Akıllıca bir politikanın halk katılımından geçtiğini ve bunun bir şans olduğunu düşünüyorum." dedi. CİHAN

Yorumlar