Vietnam’dan Tayvan’a özür, zarar gören şirketlere vergi indirimi

Vietnam'da Çin karşıtı protestolarda zarar gören Tayvan kökenli şirketlere vergi indirimi gündeme geldi.Ülkedeki yabancı sermayeyi kaçırmak istemeyen Vietnam, Çin karşıtı protestolardan zarar gören Tayvanlı şirketlere vergi indirimine hazırlanıyor....

Google Haberlere Abone ol
Vietnam’dan Tayvan’a özür, zarar gören şirketlere vergi indirimi

Vietnam'da Çin karşıtı protestolarda zarar gören Tayvan kökenli şirketlere vergi indirimi gündeme geldi.

Ülkedeki yabancı sermayeyi kaçırmak istemeyen Vietnam, Çin karşıtı protestolardan zarar gören Tayvanlı şirketlere vergi indirimine hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta Vietnam’da çıkan protestolarda toplam 224 adet Tayvan şirketi zarar görmüş, 18 adet fabrikada ise yangın çıkmıştı. Olayların hemen ardından Tayvan hükumeti, Vietnamı sert bir dil ile eleştirmiş kendilerinin Anakara Çin ile karıştırıldığını fakat Tayvan’ın ayrı bir devlet olduğunu belirtmişti.

Tayvan’daki Vietnam Ekonomik ve Kültürel Ofisi Başkanı Bui Trong Van, hükumeti adına Tayvanlı yatırımcılardan ve Tayvan’dan özür diledi. Bui, Tayvan Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada “Biz Tayvanlı işletmelerin ülkemizde kalacağını ve yatırım yapmaya devam edeceğini umuyoruz.” dedi. Ayrıca Bui, Vietnam’ın protestolarda zarar gören Tayvanlı işletmelere vergi indirimleri ve diğer tazminat biçimleri üzerinde düşündüğünü de kaydetti.

Güney Çin Deniz’indeki gerilim Çin ile Vietnam arasındaki egemenlik anlaşmazlığı nedeniyle tırmandı. Vietnam’ın kendisine ait olduğunu iddia ettiği Paracel adaları yakınında Çin’in petrol çıkarma çalışmalarına başlaması, Vietnam’da on binlerce kişinin sokağa dökülmesine neden olmuştu. 13 Mayıs’ta başlayan protestolarda bazı kaynaklara göre ölü sayısı 20’yi bulmuş, yüzden fazla kişi ise yaralanmıştı. Özellikle Vietnamın güneyinde 460’dan fazla fabrika ve işyeri zarar görmüş, birçok fabrika yakılarak kullanılamaz hale getirilmişti. Yükselen tansiyonun ardından Çin 3 binden fazla vatandaşının anakaraya intikal etmesini sağlamıştı.

Çin, 1974’te Vietnam ile Paracel Adaları savaşı yapmış, ardından denetimi ele geçirmişti ve burayı “Şişa Adaları” olarak adlandırmıştı. Şu anda ise başta Vietnam olmak üzere Malezya ve Filipinler adalarda hak iddia ediyor. Bölgede Vietnam ve Çin deniz araçları arasında ise sık sık sorun yaşanıyor. CİHAN

Yorumlar