Veysel Eroğlu: Su, Kıbrıs'a hayat verecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'den gelecek suyun Kıbrıs'a hayat vereceğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Veysel Eroğlu: Su, Kıbrıs'a hayat verecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'den gelecek suyun Kıbrıs'a hayat vereceğini ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi kapsamında İçme Suyu Arıtma Tesisi Geçitköy Terfi İstasyonu, Arıtma Tesisi- Lefkoşa İsale Hattı ve Girne bölgesi İçme Suyu İsale Hattı’nın temel atma törenleri gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından projeye ilişkin tanıtım filminin gösterildiği törende konuşan Veysel Eroğlu, projenin başlangıcından bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, barajların yanı sıra arıtım ve isale hatlarının da bu yıl içinde tamamlanacağını söyledi.

VEYSEL EROĞLU: SU PROJESİ PROJE 1 MİLYON 200 BİN TL'YE MAL OLACAK

Eroğlu, 12-13 milyon metre küp suyun depolanarak, içme suyu arıtma tesislerine gönderileceğini, buradan da Lefkoşa, Girne, Mağusa ve Karpaz’a dağıtımının sağlanacağını dile getirerek, projenin 1,2 milyon Türk Lirası’na mal olacağını kaydetti.

Veysel Eroğlu, “Bu su Kıbrıs’a hayat verecek. Yılda 75 milyon metre küp suyu iletip, arıtıp, dağıtacağız. Artık tuzlu su değil, memba suyu içilecek. 7 Mart 2014 saat 13.00’te bu baraj bitecek. Bu, aynı zamanda KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun da doğum günüdür.” dedi.

Veysel Eroğlu’nun konuşmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.

ATALAY: SUYUN GELMESİYLE BİRLİKTE KKTC'DE ÜRETİM ÇOĞALACAK

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, barajın Mart’ta, boruların döşenmesinin de bir aksama olmaması durumunda 20 Temmuz’a kadar tamamlanacağını dile getirerek, bu sayede 1974’ün 40’ıncı yılında ikinci bir kutlama daha yapılacağını belirtti.

Aksaklık yaşanması durumunda ise projenin kesin olarak Eylül’de sonlanacağını vurgulayan Atalay, arıtım tesisi ve isale hattı inşaatlarını gezdiklerini, suyun verimli değerlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Atalay, “Suyun tüketici ve işyerlerine ulaşması, atık ve yağmur sularının sistemli bir şekilde depolanması çalışmaları için de toplantılar yaptık. Suyun gelmesiyle KKTC’de üretim çoğalacak, araziler kıymetlenecek ve halkın refahı artacak. Türkiye - KKTC gönül bağları daha sağlam fiziki bağlarla pekişecek.” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise suyun gelmesiyle Kıbrıs Türk halkının yaşam kalitesinin artacağını vurgulayarak, bunun hem kardeşliği pekiştireceğini, hem de tarımsal kalite ve rekabet edebilirliği artıracağını söyledi.

Karşılıklı oturulup konuşulduğu ve gelecek hedefleri ortak belirlendiği sürece, ilişkiler de daha sağlam temellere oturacağını belirten KKTC Başbakanı, iki tarafın da bundan yarar sağlayacağını kaydetti. CİHAN

Yorumlar