Veri kaydı uygulaması son buluyor

Veri kaydı, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı’ndan döndü. Söz konusu uygulamada vatandaşların internet ve telefon bilgileri uzun süreliğine hiçbir şüphe olmasa dahi güvenlik kurumları tarafından kaydedilip depolanıyordu.

Google Haberlere Abone ol
Veri kaydı uygulaması son buluyor

Veri kaydı, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı’ndan döndü. Söz konusu uygulamada vatandaşların internet ve telefon bilgileri uzun süreliğine hiçbir şüphe olmasa dahi güvenlik kurumları tarafından kaydedilip depolanıyordu. 2006 yılından bu yana AB ülkeleri için geçerli olan bu kuralda bu tür bilgilerin 6 aylığına depolanması gerekiyordu. AB Adalet Divanı’nın verdiği karara göre bu uygulama artık yapılamayacak. Adalet Divanı’nın İrlanda merkezli bir şirket ve birçok Avusturyalı yönetimlerin açtığı davaya binaen verdiği kararda özel hayatın temel haklarına ve bilgilere müdahale edildiği, bunun ise gerekli olacak boyutta yapılmadığı vurgulandı.

Vatandaşlardan ve uzmanlardan bu uygulamaya yıllardır büyük tepkiler yağıyordu. Adalet Divanı’nın uygulamayı yasaklamış olmasının ardından vatandaşlar Twitter’de konuyu Trend Topic listesine yerleştirdiler. Siyasilerde konunun açıklığa kavuşmasından dolayı mutlu oldukların ifade ettiler. Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) en kısa zamanda konuyu değerlendireceklerini söylerken, Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı ve Alman İçişleri Konferansı Dönem Başkanı Ralf Jaeger (SPD) de her bireyin hür olmasıyla güvenlik hakkının tartılması gerektiğini, konunun Federal Koalisyon için de iyi olduğunu söyledi.

Hür Demokrat Parti FDP Lideri Christian Lindner ise karara ilişkin memnuniyetini dile getirdi.
CİHAN

Yorumlar