Venezuela’da gösteriler, 6. gününe girdi

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta eğitim, sağlık ve güvenlik yetersizliğinin protesto edildiği gösteriler, 6.

Google Haberlere Abone ol
Venezuela’da gösteriler, 6. gününe girdi

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta eğitim, sağlık ve güvenlik yetersizliğinin protesto edildiği gösteriler, 6. gününe girdi. Gösterilere katılan binlerce öğrenci, dört gecedir sokakta sabahlıyor.

Eylemin altıncı gününe oldukça sakin başlayan göstericiler, ilk olarak önceki gün dağıttıkları çöpleri topladı; polisin sokağa girmemesi için toplanan çöp yığınını yoldan kaldırdı.

Eylemci sayısının artmasıyla öğleden sonra yürüyüşe başlayan göstericiler, kendilerini takip eden polisi, "Burada sizler içinde mücadele ediyoruz. Haydi üniformalarınızı çıkarıp siz de bize katılın." diyerek protestoya davet etti.

İki saatlik yürüyüşün ardından ikiye bölünen dev grubun bir kısmı başkent Caracas’ın en büyük otoyoluna inmeye çalışınca askerler müdahale etti. Otoyola inemeyen öğrenciler, polis ve askere sözlü tepki gösterdi.

Gösteriye katılan bir öğrenci, "Sizin silahlarınız var. Bizim ise hiç bir şeyimiz yok. Sadece sözlerimiz ve cesaretimiz var. Yeğenimi bu olaylar yüzünden, ağlamasına rağmen okula bile gönderemiyorum. Bu hükümetle daha fazla ilerleyemeyiz. Çıkartın üniformaları ve siz de doğru bildiğiniz bir şey yapın." diyerek polise çağrıda bulundu.

Polisin yol ortasında bir eylemciye yumruk atması sonucu başlayan olaylarda biber gazı kullanılmasına öfkelenen öğrenciler, polis ve askeri taş yağmuruna tuttu.

Polis müdahalesi sonucu ara sokaklara kaçan binlerce öğrenci, kısa süre sonra tekrar bir araya gelip, Devlet Başkanı Nicolas Maduro aleyhine, "Çok okumalı, Maduro gibi olmamalı. Eğitimsiz biri, eğitimi ve eğitimcileri anlayamaz." şeklinde slogan attı.

Sabah temizledikleri yolları tekrar kapatıp, yürüyüşe devam eden binlerce öğrenci, önünden geçtikleri devlet bakanlığı binası ve bir bankanın camlarını kırarak, "Bu hükümet düşecek. Düşene kadar da sokaklarda sabahlayacağız." diye bağırdı.

Olayların altıncı gününde ölü sayısı üçe yükselirken yaralı sayısı ise otuzu aştı. Gösterilerin bir hafta daha sürmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar