Venedik Komisyonu: Savcıları azletmek zor olmalı

Venedik Komsiyonu Direktörü ve Genel Sekreteri Thomas Markert, Türkiye'yi sarsan yolsuzluk soruşturmasında savcıların görevden alınmasının zor olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Venedik Komisyonu: Savcıları azletmek zor olmalı

Venedik Komsiyonu Direktörü ve Genel Sekreteri Thomas Markert, Türkiye'yi sarsan yolsuzluk soruşturmasında savcıların görevden alınmasının zor olacağını söyledi. Brüksel’de TUSKON ve düşünce kuruluşu Avrupa Siyaset Merkezi (EPC) tarafından düzenlenen "Türkiye’de Yargı Reformu" başlıklı panelin ardından Cihan Haber Ajansı'na konuşan Markert, "savcıların görevden alınabileceği" iddiaları üzerine davanın teferruatına hakim olmadığını; ancak savcıların alınmasının da zor olabileceğini söyledi.

"Öncelikle bu davanın detaylarını bilmiyoruz. Bence, savcıları azletmek gerçekten zor; zira Türkiye’de bunun yapılabilmesi için karışık olan prosedürler var." diyen Markert, tartışmaların yargıya yönelik güven eksikliğini bir defa daha ortaya koyduğunu söyledi. Alman hukukçu, siyasi hassasiyeti yüksek davalarda ya hemen savcıların görevden alınmasının gündeme geldiğine ya da etki altında olduklarının iddia edildiğine dikkat çekerek, "yargı reformunun süratle devam ettirilmesi gerektiğini" vurguladı.

3 yıl önce yapısı referandumla değiştirilen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun tekrar değiştirilmesi çabalarına yönelik ise Markert, mevcut yapıdan geri gidilmemesi gerektiği uyarısı yaptı.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Yeni anayasa girişimlerinin neticesiz kaldığı hatırlatılan Markert, Venedik Komisyonu olarak ‘gerçek bir hayal kırıklığı’ yaşadıklarını ve alınan kararın ‘iptal’ değil, ‘erteleme’ olmasını umduğunu söyledi.

Venedik Komisyonu, Türkiye’nin üyesi bulunduğu Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı. CİHAN

Yorumlar