Van’da Türkiye–Azerbaycan–İran zirvesi

Türkiye–Azerbaycan–İran Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı, ilk defa Türkiye’de toplanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Van’da Türkiye–Azerbaycan–İran zirvesi

Türkiye–Azerbaycan–İran Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı, ilk defa Türkiye’de toplanıyor. Bölgesel konularda üçlü formatta görüş alışverişinde bulunulmasının yanı sıra toplantı ile karşılıklı yarar temelinde işbirliği anlayışının geliştirilmesi hedefleniyor.

    İlk ikisi İran ve Azerbaycan’da düzenlenen Türkiye–Azerbaycan–İran Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın üçüncüsü Van’da gerçekleştiriliyor. Toplantı kapsamında, 3 ülkeyi ortaklaşa ilgilendiren konularda bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi imkânları üzerinde görüş alışverişinde bulunulması, Urumiye ve Nahçıvan’da yapılan toplantılarda alınan kararların takibi ve gözden geçirilmesi öngörülüyor. Toplantılar vesilesiyle katılımcı bakanlar arasında öğleden sonra ikili görüşmeler gerçekleştirilecek. Türkiye–Azerbaycan–İran Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı dışişleri bakanları düzeyinde toplanan Ekonomi Komitesi ile aşağıda belirtilen dört alt komiteden oluşmaktadır: Ticaret, Endüstri ve Yatırım Alt Komitesi, Enerji Alt Komitesi, Kültür ve Turizm Alt Komitesi, Ulaştırma Komitesi.

    Van toplantısında 3 ülkenin dışişleri bakanları, Kafkasya’da ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler gibi tarafların ilgi duydukları bölgesel siyasi konuları ele alacak. Toplantıda ayrıca ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde üç ülkenin özel sektör kapasitesinden yararlanılması konusunda görüş teatisinde bulunulacak. Van toplantısı üç ülkenin yayınlayacağı ortak bildiri ile son bulacak. CİHAN

Yorumlar