'Uzun adam'dan Hizmet'e övgü: Anadolu festivalleri, Türkiye’yi dünyaya tanıtıyor

Dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen, Hizmet Hareketi'nin dünyanın dört bir yanında gönüllü kültür elçileri gibi çalışarak Türkiye'nin tanıtımını yaptığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Uzun adam'dan Hizmet'e övgü: Anadolu festivalleri, Türkiye’yi dünyaya tanıtıyor

Dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen, Hizmet Hareketi'nin dünyanın dört bir yanında gönüllü kültür elçileri gibi çalışarak Türkiye'nin tanıtımını yaptığını söyledi.

Avustralya’nın Sidney şehrine gelen Sultan Kösen, katıldığı Anadolu festivallerinin Türkiye’yi dünyaya tanıttığını söyledi. Daha önce Amerika’da birkaç yıl üst üste Anadolu festivallerine katıldığını hatırlatan Sultan Kösen, Hizmet Hareketi’nin Anadolu kültürünü ve zenginliğini tüm dünyaya tanıttığını ifade etti.

2 metre 51 santimetre boyuyla dünyanın yaşayan en uzun insanı olan Sultan Kösen, 22 saatlik yolculuktan sonra Avustralya’ya geldi. Sidney havalimanında Kösen’in boyunun uzun olması sebebiyle x-ray cihazının yanından geçmesi ilginç görüntüler oluşturdu.

Avustralya izlenimlerini Cihan Haber Ajansı’na anlatan Sultan Kösen, Anadolu kültür festivalleri dolayısıyla sürekli dünyayı dolaştığını söyledi. Bundan bir süre önce de Çin’e gittiğini, daha önce Amerika’da birkaç yıl üst üste Anadolu festivaline katıldığını hatırlatan Sultan Kösen, Hizmet Hareketi’nin Anadolu kültürünü ve zenginliğini tüm dünyaya tanıttığını söyledi.

HİZMET HAREKETİ, KÜLTÜR ELÇİLERİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Hizmet Hareketi’nin dünyanın çeşitli ülkelerinde birer ‘kültür elçileri’ gibi gönüllü olarak Anadolu’nun tanıtımına muazzam katkı sağladığına dikkat çeken Kösen, “Mesela şöyle diyeyim. İlk medyaya çıktığım zamanlar bana ‘Nerelisiniz?’ diye soruyorlardı. Ben de ‘Mardinliyim.’ diye cevap verirdim. Yurt dışındakiler, hep İspanya’nın başkenti Madrid diye anlarlardı. Ama Anadolu festivalleri sayesinde, doğduğum ve büyüdüğüm şehir Mardin, Türkiye’nin önemli bir şehri olarak, Madrid kadar tanındı. Bu sayede, Mardin’e beni görmeye gelen çok insan var. Avustralya’da da aynı şekilde böyle oluyor. Biz Türkiye’de bazı değerlerimizin farkında değiliz. Ama yurt dışına çıkınca bu değerlerin ve yapılan işlerin anlamı daha güzel anlaşılıyor.” dedi.

Avustralya’da gerek Türkler, gerekse yerli insanların kendisine büyük ilgi gösterdiğini, kendisinin de buraya gelmeyi çocukluğundan beri hayal ettiğini söyleyen Sultan Kösen, daha önce gelmediği için çok pişman olduğunu söyledi.

Kösen, Sidney’deki duyguları şöyle anlattı: “Avustralya’ya gelmeyi hayal ediyordum. Tarık Akan’ın bir filminden sonra burayı çok merak ediyordum. Keşke daha önce gelmiş olsaydım. Buradaki medya bize çok büyük ilgi gösteriyor. Ülkemizin tanıtımı için elimden gelen bütün gayretleri seferber etmeye çalışıyorum. Severek ve isteyerek geldim. Daha önce aynı maksatlarla Amerika’ya ve Çin’e birkaç defa gitmiştim. Avustralya, dünyanın en ucunda. En uzak noktada. Bu nedenle uçakla buraya gelmem tabii ki, rahat olmadı. Organizasyon heyeti, Business-Class bölümünde geniş imkânlar sağlayarak, zorlukları minimize ettiler. Abu Dabi üzerinden yolculuğumuz yaklaşık 22 saat sürdü. Bugün geldim, Sidney çok güzel bir şehir. Yorgunluğumu unuttum. Sonbahar mevsimini yaşıyor burası. Ama yaz sıcaklığı hâkim. Türkiye kış yaşıyor. Yaz sıcaklığında.” dedi.

MEDYADAN KÖSEN’E BÜYÜK İLGİ

Avustralya medyası tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan Sultan Kösen, bugün Avustralya televizyonlarına konuk ediliyor. Kösen, Sidney’de bazı medya kuruluşlarının yayınlarına katıldı. Yarın ise Avustralya’nın en çok izlenen televizyon kanallarında programlara katılacak.

Dünyanın en uzun insanı 2 metre 51 santimetre boyundaki Mardinli Sultan Kösen'e Sidney sokaklarında ve Opera House etrafında yerli ve yabancı turistler de büyük ilgi gösterdi. Şaşkınlıklarını gizleyemeyen Avustralyalılar, Sultan Kösen'le fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.

Bu arada Sultan Kösen, 1 – 2 Mart günlerinde Sidney’in merkezinde düzenlenecek ve 80 bin kişinin katılması beklenen 3. Anadolu Festival’e katılacak.
CİHAN

Yorumlar