Uzaydaki En 'Hızlı' Yıldız Keşfedildi

Uzayda en hızlı ilerleyen 'US 708' adlı bu dev gök cismi, saniyede 1200 kilometre, yani saatte yaklaşık 4 milyon 345 bin kilometre hızla yolculuk ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Uzaydaki En 'Hızlı' Yıldız Keşfedildi

Astronomlar uzayda en seri ilerleyen yıldızı belirleme etti. 'US 708' isimli bu dev gök cismi, Samanyolu Galaksisi'nin dışına doğru saniyede 1200 kilometre, yani saatte takribî 4 milyon 345 bin kilometre hızla gezi ediyor.

HIZ REKORLARINI ALT ÜST EDİYOR

Bilim dergisi Science'ta bugün yayınlanan tetkik sonuçlarına göre, galaktik sürat rekorlarını alt üst eden 'US 708' helyum yıldızı, aşırı kocaman bir termo-nükleer süpernova (yıldız patlaması) ile fırlatıldı. Patlamanın büyüklüğüne neden bulunan ise birbirine bağlı dönen iki yıldızdan birisinin yoktur olmasıydı.

TELESKOPLARDAN ELDE EDİLEN VERİLERLE KEŞFEDİLDİ

Patlamadan sağ kalıp kocaman bir hızla ilerleyen 'US 708' yıldızı, Hawaii'deki W. M. Keck Gözlemevi ve Pan-STARRS1 teleskoplarından elde edilen veriler ile keşfedildi. Araştırmayı Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)'nun Almanya'daki merkezinden gökbilimci Stephan Geier ve takımı gerçekleştirdi.

YÖRÜNGEDEN BAĞIMSIZ TEK BAŞINA İLERLİYOR

Bilim insanları, bizim Güneş'imiz bunun şeklinde yıldızların Samanyolu Galaksisi'ne bağlı olduklarını, bir yörüngeyi takip ettiklerini ve orta hızlarda devinim ettiklerini belirtiyor. 'US 708' yıldızı bunun şeklinde ender görülen gök cisimleri ise bir yörüngeyi takip etmeden, cazibe gücünden müstakil biçimde galaksiler-arası uzaya doğru kendi istikametlerinde gezi ediyor. Samanyolu'nun merkezindeki dev karadeliğin birtakım yıldızları içine çekerek yoktur ettiği, birtakım yıldızları da 'inanılması güç' hızlarla galaksinin dışına doğru fırlattığı biliniyor. Ancak Geier ve ekibi, 'US 708'i kocaman bir patlamanın ortaya çıkardığını kaydediyor.

SÜPERNOVALAR

'US 708'in bu kadar seri bir biçimde fırlatılmasına neden bulunan 'süpernova', enerjisi biten yıldızının şiddetle patlaması şekilde biliniyor. Bir süpernovanın parlaklığı, Güneş'in parlaklığının 100 milyon katına kadar ulaşabiliyor. Başlangıçta yapısı iyonize madde bulunan plazma şeklindeki bir süpernovanın parlaklığını yitirmesi haftalar veya aylar sürebiliyor. Bu zaman zarfında yaydığı enerjinin, Güneş'in 10 milyar yılda yayacağı enerjiden daha çok bulunduğu belirtiliyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar