Uygur valisi Bekri: Terörün dini ve milliyeti yok

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Nur Bekri, dini ve milliyeti olmayan teröre müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Uygur valisi Bekri: Terörün dini ve milliyeti yok

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Nur Bekri, dini ve milliyeti olmayan teröre müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.

Pekin'de yapılan yıllık olağan Çin Ulusal Halk Meclisi toplantısına katılan Nur Bekri ve Şincan’ın Komünist Partisi Sekreteri Zhang Chunxian, Şincanlı delegelerle birlikte basının karşısına çıktı. Çin Meclisi olarak bilinen Büyük Halk Toplantı Sarayı’ndaki toplantıda, özerk bölgenin kaydettiği ilerlemelere değinildi. Yabancı gazetecilere soru şansının verilmediği toplantıda Hong Kong televizyonunun bölgedeki terör olaylarıyla ilgili sorusu yanıtlandı. Soruyu yanıtlayan Nur Bekri, toplumsal istikrarın korunmasına ağırlık vereceklerini belirterek, bölgede yaşanan şiddet olaylarına değindi.

1 Mart'ta Kunming tren istasyonunda meydana gelen ve 29 kişinin ölümüne, 140’tan fazla kişinin yaralanmasına neden olan bıçaklı saldırıya da değinen Bekri, hükümetin bu konudaki adımlarını desteklediklerini belirtti.

Bekri, son bir yılı aşkın devam eden saldırıların, planlı ve organize bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.
Vali Bekri, farklı yerlerde yaşanmasına rağmen, terörün, milliyeti, dini, kadını-erkeği, yaşlısı - genci olmadığını ve ülkenin bütünlük ve çıkarı, milli dayanışma ve toplumsal istikrarına zarar verdiğini ifade etti.

Terörün halkın temel yaşamına ve gelişme hakkına zarar verdiğini vurgulayan Bekri, saldırganların, aralarında Şincan’da yaşayan azınlıkların da yer aldığı tüm ülke halkının ortak düşmanı olduğunu dile getirdi.
Bekri, "En çok vurgulamak istediğim şu: Teröristler herhangi bir dini yada milliyeti temsil edemez." dedi.

Geçen yıl Şincan’da meydana gelen terör saldırılarının bölgede ciddi can ve mal kayıplarına neden olduğunu ve her türlü terör, bölücülük ve köktendincilik güçlerine kararlıkla darbe vuracaklarının altını çizen Bekri, bölgede yaşayan farklı etnik gruplara mensup halkın terör eylemini kınadığını belirtti.

Şincan’da etnik ayrılık, şiddet ve terör ile aşırı dini güçlere kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğine işaret eden Bekri, teröristlerin mantığının, tekrar be tekrar karışıklık çıkarıp, başarısızlığa uğramak ve yok olana kadar buna devam etmek olduğunu ileri sürdü. Bekri, "Bu konuda kendimize güvenimiz tam." diye konuştu.

Şincan’ın ayrılık hareketleri tarihinin uzun olduğunu ve her bir dönemin kendine has özelliği olduğuna dikkat çeken Bekri, Şincan’ın tarihini az çok bilenlerin, 1757’den başlayan küçüklü büyüklü isyanların olduğunu hatırlayacaklarını dile getirdi. Aynı fikirdeki kişilerin, 1933 ve 1944’te Doğu Türkistan Cumhuriyeti kurmaya çalıştıklarını anlatan Bekri, bugün ise çok küçük bir bölümün her gün Şincan’ı Çin anavatanından ayırmak için hayaller kurduğunu savundu.

Vali Bekri, "Onların hedefi gerçekleşmeyecek ve sonsuza kadar da emellerine ulaşamayacaklar." dedi.

Bekri, bu tür ayrılıkçı hareketlerin arkasında her zaman yurt dışındaki güçlerin olduğunu da ileri sürdü ve terör, bölücülük ve köktendincilik güçlerine kararlıkla darbe vuracaklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar