Uygur bölgesindeki saldırıda ölü sayısı 39’a yükseldi

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’deki bir açık pazarda meydana gelen patlamada ölü sayısının 31’den 39’a yükseldiği bildirildi.Urumçi'nin Gongyuanbei caddesindeki Sayıbak parkında...

Google Haberlere Abone ol
Uygur bölgesindeki saldırıda ölü sayısı 39’a yükseldi

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’deki bir açık pazarda meydana gelen patlamada ölü sayısının 31’den 39’a yükseldiği bildirildi.

Urumçi'nin Gongyuanbei caddesindeki Sayıbak parkında yer alan açık pazarda Perşembe günü gerçekleştirilen ve 94 kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili olarak Çin polisinin 5 şüpheli saldırganın kimliklerini tespit ettiği belirtildi.

Buna göre saldırıda kendilerini havaya uçuran 4 saldırgana yapılan DNA testlerine göre, şüphelilerin adlarının Nurahmet Ablipiz, Memet Memtimin, Rahimcan Memet, Memtimin Mehmet ve Ablet Abdulkadir olduğu belirtildi. Saldırganlardan birinin de polis tarafından Perşembe gecesi Bayingolin Moğol Özerk İli’nde yakalandığı ifade edildi.

Bu kişilerin uzun zamandır ‘’dini aşırıcılıktan etkilendiği, yasadışı dini aktivitelere katıldıkları, terör şiddeti videolarını izledikleri ve ses materyallerini dinledikleri’’ ileri sürüldü.

Polise göre ayrıca bu kişilerin 2013’ün sonunda beş kişilik bir terör çetesi oluşturduğu, terörist saldırı düzenlemek için de patlayıcı yapımında kullanılan malzeme ve araç satın aldıkları da iddia edildi. Söz konusu kişilerin patlayıcı yaptıktan sonra saldırı için hedeflerini seçtikleri de kaydedildi.

Devlet medyasına göre, Perşembe günü yerel saatle 07:50’de aralarında Memet Memtimin’in de olduğu çete üyesi 4 kişinin saldırıyı gerçekleştirdiği belirtildi. Polise göre, plakasız iki araç, yol kenarlarındaki bariyerleri aşarak, sabah pazarındaki kalabalığa daldı ve patlayıcılar infilak ettirildi.

Bu saldırının 5 Temmuz 2009’da resmi rakamlara göre, 197 kişinin öldüğü 1700 den fazla kişinin yaralandığı Urumçi’deki Uygurlar ile Han Çinlileri arasındaki çatışmanın ardından 5 yıldan beri yaşanan en büyük saldırı olduğu vurgulandı.

-ÇİN, YABANCI GÜVENLİK ATAŞELERİNE BRİGİNG VERDİ-

Bu arada resmi Xinhua ajansına göre Çin, ayrıca ülkedeki yabancı güvenlik ataşelerine Uygur bölgesindeki saldırı hakkında brifing verdi. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın 29 ülkeden 33 ataşeye olayla ilgili görüntü ve fotoğrafları izlettiği, yabancı katılımcıların saldırıyı kınadığı ve Çin’e olayın soruşturulmasında destek sözü verdiği kaydedildi.

CİHAN

Yorumlar