Uygur bölgesinde patlama: 3 ölü, 79 yaralı

Çin’in kuzeybatısında yer alan ve Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’deki tren istasyonunda meydana gelen patlamada 3 kişinin öldüğü, 79 kişinin yaralandığı açıklandı.Çin’in...

Google Haberlere Abone ol
Uygur bölgesinde patlama: 3 ölü, 79 yaralı

Çin’in kuzeybatısında yer alan ve Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’deki tren istasyonunda meydana gelen patlamada 3 kişinin öldüğü, 79 kişinin yaralandığı açıklandı.

Çin’in resmî haber ajansı Xinhua, dün akşam yerel saatle 19.10’da bomba ve bıçaklarla yapılan saldırıda yaralananların dördünün durumunun ciddi olduğunu duyurdu. Haberde, saldırganların Urumçi’deki Güney Demiryolu İstasyonu’nun çıkışında bıçaklı saldırı gerçekleştirip, patlayıcı madde attıkları ileri sürüldü. Saldırının istasyon çıkışı ile hızlı otobüs durağı arasında meydana geldiği ve olay yerinde bazı bavul ve hasarlı motosikletlerin görüldüğü kaydedildi.

Yerel yönetiminin haber portalında da K453 numaralı Chengdu’dan Urumçi’ye gelen trenin yanaştığı sırada ölümcül bir patlama meydana geldiği belirtildi.

Yetkililer, tren seferlerinin normale döndüğünü ve durumun kontrol altına alındığını söyledi. Yoğun kontrol altında olan bölgeden sağlıklı bilgi almak güçleşirken, olayla ilgili Çin’deki sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan fotoğraflar da silindi. Bunlardan biri de Çin’in en büyük mikro blog platformu olan Sina Weibo. Bu platformda patlamayla ilgili yayınlanan fotoğrafların kısa sürede kaldırıldığı görüldü.

ÇİN: VAHŞİ TERÖR SALDIRISI

Saldırıyı yerel hükümet “vahşi bir terörist saldırısı” olarak niteledi. 28 Nisan’da bölgeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Xi Jinping de saldırının ardından “vahşi terör saldırılarına karşı kararlı eylem” çağrısı yaptı. Xi, Kaşgar’daki sınır birliklerini ziyareti sırasında “terörle mücadele” çabalarını güçlendirecekleri sözünü vermiş, bölgedeki değişik dinlerin temsilcileriyle de görüşmüştü.

Devlet medyasında yer alan habere göre, şiddet ve terörle mücadelede bir an bile gevşekliğe izin verilmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Xi, teröristlerin şaha kalkmış hızını bastırmak için kararlı adımların atılması gerektiğini söyledi. Xi ayrıca, Şincan'da uzun vadeli istikrarın bütün ülkenin istikrarı ve ulusal güvenliği için hayati olduğunu söyledi.

Son olayla birlikte 9 milyona varan Müslüman Uygur azınlığın yaşadığı bölgede tansiyon daha da artarken, güvenlik önlemleri de üst düzeye çıkarıldı.

Ülkenin güneybatısındaki Kunming şehrinde 1 Mart’ta gerçekleştirilen bıçaklı saldırıda 29 kişi ölmüş, 143 kişi yaralanmıştı. Çin, saldırıyı Uygurların gerçekleştirdiğini açıklamış ve bunu “terörist saldırı” olarak nitelemişti. Bu saldırının ardından ülke genelinde güvenlik önlemleri arttırılmıştı.

Geçtiğimiz Ekim ayında da Çin, Pekin’in kalbi konumundaki Tiananmen Meydanı'nda yaşanan ve 5 kişinin ölümü, 40 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan araçlı saldırı olayını, Uygurların düzenlediği “dikkatle tasarlanmış örgütlü bir terör saldırı” olarak duyurmuştu.

Geçen yıl Haziran ayında Kaşgar’da çıkan çatışmada aralarında polislerin de olduğu 24 kişi hayatını kaybetmişti.

2009 yılında da Uygurlar ile Çinliler arasında Urumçi’de çıkan çatışmalarda yaklaşık 200 kişi ölmüştü.

CİHAN

Yorumlar