Uygur bölgesinde parkta patlama: 31 ölü, 94 yaralı (3)

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’deki bir açık pazarda meydana gelen patlamada 31 kişinin öldüğü, 94 kişinin de yaralandığı bildirildi.Çindevlet medyasının bildirdiğine göre, Urumçi'nin...

Google Haberlere Abone ol
Uygur bölgesinde parkta patlama: 31 ölü, 94 yaralı (3)

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’deki bir açık pazarda meydana gelen patlamada 31 kişinin öldüğü, 94 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Çindevlet medyasının bildirdiğine göre, Urumçi'nin Sayıbak bölgesindeki açık pazarda bugün 07.50'de oluşan patlama nedeniyle bölge kordon altına alındı. Yaralıların hastanede tedavileri sürerken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Çin, olayı terörist saldırı olarak niteledi.

Çin medyasına göre, pazarın olduğu yere plakasız iki aracın kuzeyden güney doğru sürüldüğü, araçların pazarda halkın arasına daldığı, araçlardan patlayıcılar atıldığı, aracın birinin ise pazarda patladığı kaydedildi.

Sosyal medyada yazan ve patlamanın olduğu yerden 100 metre uzakta olduğunu söyleyen görgü tanıkları ise Urumçi'deki Kültür Sarayı'nda yer alan sabah pazarında birden fazla kuvvetli patlama olduğunu söyledi. Bir diğer görgü tanığı ise "Ben araç ve malların yandığı alevleri, dumanları ve bu esnada satıcıların mallarını bırakarak kaçtığını gördüm’’ şeklinde yazdı.

ÇİN DIŞİLERİ: ÇİN HALKI VE ULUSLARARASI TOPLUM KINAMALI-

Çin’in, amaçlarına hiç bir zaman ulaşamayacak gözü pek teröristleri çökertmeye güven ve kapasitesinin olduğunu vurgulayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hong Lei, teröristlerin insan, toplum ve uygarlığın tabiatına karşı olduğunu gösteren söz konusu şiddetin Çin halkı ve uluslar arası toplum tarafından kınanması gerektiğini ifade etti.

RUSYA SALDIRIYI KINADI

Rusya Dışişleri Baklanlığı Sözcüsü Alexander Lukaşeviç ise ülkesinin Urumçi’de meydanda gelen olayla şok olduğunu söyledi. Rus sözcü, kanlı ve barbar olayı kati olarak kınadıklarını vurgulayarak, saldırıyı düzenleyenlerin bulunup yargıya teslim edilmesini umduğunu ifade etti. Lukaşeviç Moskova’nın öteden beri Çin ile antiterör işbirliğine güçlendirmeye ilgi duyduğunu da kaydetti.

CUMHURBAŞKANI Xİ’DEN AÇIKLAMA

Urumçi’deki patlamanın ardından Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı ve Merkezi Askeri Komisyon Başkanı Xi Jinping, olayın derhal açıklığa kavuşturulup, teröristlerin de şiddetli cezalandırılması talimatını verdi. Xi, yazılı açıklamasında yaralanan vatandaşların en iyi şekilde tedavi edilmesini ve hayatını kaybedenlerin ailelerinin teselli edilmesini de istedi. Xi ayrıca Çin hükümetinin çok çalışarak terörizmle mücadeleyi sürdüreceği ve sosyal istikrarın muhafazası için elinden geleni yapacağını belirtti.

Çin medyasına göre, Xi’nin talimatının ardından bölgedeki güvenlik tedbirleri arttırılacak.

Öte yandan Çin Kamu Güvenlik Bakanı Guo Shengkun başkanlığındaki bir çalışma grubu da patlamayla ilgili çalışmaları yönetmek için Urumçi'ye gitti.

UÇAKLAR ACİL İNİŞ YAPTI

Öte yandan Çin medyasına yansıyan diğer haberlere göre, Şanghay şehrinden Urumçi’ye giden Juneyao Havayolarına ait HQ 1229 sefer sayılı yolcu uçağı Nanjing şehrindeki Lukou havalimanına acil iniş yaptı. Polis’in uçağa girerek iki kişiyi yakaladığı ve araştırmanın sürdüğü belirtildi.

Bu arada yine yerel saatle 10.00’da Şanghay’dan Urumçi’ye gitmekte olan aynı havayollarına ait bir yolcu uçağı, güvenlik görevlileri tarafından Lanzhou şehrindeki Zhongchuanhavalimanına indirildi. Söz konusu olaylarla ilgili incelemenin sürdüğü ifade edildi.

TANSİYONUN ARTMA NEDENLERİ-

Çin, ülkede son zamanlarda artan saldırı ve şiddet olaylarının ardından ülke genelinde güvenliği arttırmış ve özellikle Pekin ve Şanghay şehirleri olmak üzere özel silahlı birlikler sokaklarda devriye gezmeye başlamıştı.

İnsan hakları gruplarının, Uygur bölgesindeki tansiyona, kültürel baskı, müdahaleci güvenlik önlemleri ve yıllardır ayrımcılık ve ekonomik eşitsizliğe sebep olan Çinlilerinin (Hanlar) buraya göçünün neden olduğunu savunuyor.

Geçtiğimiz günlerde ülkenin güneyindeki Guangzhou şehrinin tren istasyonunda meydana gelen bıçaklı saldırıda 6 kişi yaralanırken, saldırganlardan birinin öldürüldüğü açıklanmıştı.

30 Nisan’da Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’deki tren istasyonunda gerçekleştirilen bıçaklı ve bombalı saldırıda 3 kişi ölmüş, 79 kişi yaralanmıştı.

1 Mart’ta da güneydeki Kunming şehrinin tren istasyonunda yapılan bıçaklı saldırıda 29 sivil ölmüş, 143’ü de yaranmıştı. Bu olayı Çin medyası, Çin’in 11 Eylül’ü olarak tanımlamıştı.

Çin, Urumçi ve Kunming’deki saldırıları terörist saldırılar olarak nitelemişti.

Geçen yıl Çin’in kalbi olarak bilinen Pekin’deki Tiananmen Meydanın’da araçla yapılan saldırıda 3 Uygur saldırgan ile 2 turist ölmüştü.

Geçen yıl ayrıca, yetkililer ve azınlık grup üyeleri arasında çıkan çatışmalarda aralarında 40 polisin olduğu onlarca kişinin yaşamını yitirdiği ifade edilmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Uygur bölgesini ziyaretinin hemen ardından da 5 Temmuz 2009’da nüfusun yaklaşık yüzde 45'i Uygur Türklerinin oluşturduğu bölgenin merkezi Urumçi’de çıkan Uygur, Han Çinlisi çatışmasında resmi rakamlara göre 197 kişi ölmüştü.

CİHAN

Yorumlar