Uygur Bölgesi’nde oruçlu öğrencilere yemek yeme zorlaması

Çin'in kuzeybatısında yer alan Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde oruç tutan öğrencilerin yemek yemeye zorlandığı bildirildi.BBC’ye konuşan Kaşgar Üniversitesi’nden bazı öğrenciler, öğretmenleri gözetiminde yemek yemeye zorlanarak,...

Google Haberlere Abone ol
Uygur Bölgesi’nde oruçlu öğrencilere yemek yeme zorlaması

Çin'in kuzeybatısında yer alan Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde oruç tutan öğrencilerin yemek yemeye zorlandığı bildirildi.

BBC’ye konuşan Kaşgar Üniversitesi’nden bazı öğrenciler, öğretmenleri gözetiminde yemek yemeye zorlanarak, oruç tutmalarının önüne geçildiğini söyledi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen üç üniversite öğrencisi, "Eğer yemek yemeyi kabul etmezsek normal bir hayat süremeyeceğimiz söyleniyor" dedi

Kaşgar Üniversitesi öğrencileri, yine de oruç tutma konusunda ısrarcı olan öğrencilerin yazılı olarak uyarıldığını ve mezuniyet sonrası kariyerlerine dair tehditler aldıklarını ifade ediyor. BBC’nin haberine göre, öğrenciler, bu olayın okuldaki Müslümanların başına ilk kez gelmediğini ifade ediyor.

Önceki yıllarda Ramazan ayında oruç tutanların diplomalarını dahi alamadığını söyleyen bir öğrenci "Çoğunluğumuz oruç tutmak istiyor. Ancak şartlar böyle olunca tutmamaya karar verdik" diyor.

‘’ORUÇ SAĞLIĞA ZARARLI’’ HABERLERİ-

Şincan'da devlet kontrolündeki medya organları da Ramazan ayında oruç tutulmasına karşı makaleler yayınlıyor ve oruç tutmanın 'sağlığa zararlarını' anlatan yazılara yer veriliyor. Uygurlar Şincan nüfusunun yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor.

HAVAALANINDA AYRIMCILIK TEPKİSİ

İnsan hakları grupları, Uygur bölgesindeki tansiyona, kültürel baskı, müdahaleci güvenlik önlemleri ve yıllardır ayrımcılık ve ekonomik eşitsizliğe sebep olan Çinlilerinin (Hanlar) buraya göçünün neden olduğunu savunuyor.

Çin medyasına yansıyan haberlere göre, kısa süre önce Guangzhou şehrindeki havalimanında uçağa binmeden önce yapılan güvenlik kontrolleri sırasında, diğerlerinin aksine kendisinin Uygur olduğu gerekçesiyle ayakkabılarını çıkararak Xray cihazından geçmesi istenen bir Uygur genci, yetkililere tepki gösterdi. Uygur genci, Uygur olduğu için kendisine yapılan ayrımcı muamelenin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

CİHAN

Yorumlar