Uygur bölgesinde 81 kişiye ceza yağdı, 9’u ölüm cezası

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde terörizm ve diğer suçlardan yargılanan 81 kişinin 9’una ölüm cezası verildiği bildirildi.Devlet televizyonu CCTV’ye göre, bugün 6 değişik mahkemede görülen 23 ayrı...

Google Haberlere Abone ol
Uygur bölgesinde 81 kişiye ceza yağdı, 9’u ölüm cezası

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde terörizm ve diğer suçlardan yargılanan 81 kişinin 9’una ölüm cezası verildiği bildirildi.

Devlet televizyonu CCTV’ye göre, bugün 6 değişik mahkemede görülen 23 ayrı davada, adam öldürme ve kundaklama suçlarından da yargılama yapıldı. Haberde, ölüm cezası alan 9 kişinin haricindeki kişilerin ise ertelemeli ölüm cezası, ömür boyu hapis veya belirtilmeyen yıllarda hapis cezası aldığı belirtildi.

CCTV, detay vermeksizin, yargılananların genelde terörist örgütü organize etme, yönetme veya bu örgüte katılmadan yargılandıklarını bildirdi. Haberde ceza alanların milliyetleri açıklanmadı ancak Uygur oldukları tahmin ediliyor.

29 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

Öte yandan, Resmi Xinhua ajansına göre, Şincan’da terörizmle mücadele kapsamında 29 kişi tutuklandı. Bu kişilerin, ayrılıkçılığı kışkırtmak, sosyal düzeni bozmak için çete kurmak, yasadışı ticaret yapmak, etnik düşmanlığı kışkırtma ve etnik ayrımcılık yapmak gibi suçların da aralarında bulunduğu suçlardan tutuklandığı kaydedildi.

Xinhua’nın haberinde, bu kişilerin milliyeti konusunda bir bilgi yer almadı.

Bölgenin merkezi Urumçi’de 22 Mayıs’ta meydana gelen ve 43 kişinin ölümüne, 94 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı intihar saldırısının ardından ülke genelinde 1 yıllığına terörizmle mücadele kampanyası başlatılmış ve bu kapsamdaki ana mücadelenin Şincan olduğu belirtilmişti.

Geçtiğimiz günlerde de Uygur oldukları tahmin edilen 55 kişi, bir stadyumda 7 bin kişinin gözü önünde yargılanmış ve bunlardan 3’üne idam cezası verilmişti.

Bu yılın başından beri Çin polisinin Şincan’ın güneyindeki Hotan, Kaşkar ve Aksu şehirlerinde 200’den fazla terör zanlısını gözaltına aldığı ve 200’den fazla patlayıcı madde ele geçirdiği bildirilmişti.

CİHAN

Yorumlar