Uygur bölgesinde 55 kişi, 7 bin kişinün önünde cezalandırıldı

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin İli şehrinde 55 kişi, 7 bin kişinin gözleri önünde bir stadyumda toplu yargılandı.Çin’in resmi Xinhua haber ajansı, milliyetlerini belirtmediği söz konusu kişilerin,...

Google Haberlere Abone ol
Uygur bölgesinde 55 kişi, 7 bin kişinün önünde cezalandırıldı

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin İli şehrinde 55 kişi, 7 bin kişinin gözleri önünde bir stadyumda toplu yargılandı.

Çin’in resmi Xinhua haber ajansı, milliyetlerini belirtmediği söz konusu kişilerin, aralarında ‘’terörizm’’ suçunun da olduğu suçlardan cezalandırıldıklarını duyurdu. En az 3 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığı yargılamada, diğerlerinin adam öldürme, ayrılıkçılık ve terör organizasyonu ya da gruplarına katılmak gibi suçlardan yasalara göre yargılandığı kaydedildi. Stadyumdaki etkinlikte polis, diğer 65 kişinin de benzer suçlardan tutuklandığını bildirdi.

Yili şehri Komünist Parti Başkan Yardımcısı Li Mighui, halkın ve yetkililerin katılımıyla stadyumda yapılan toplu yargılamanın, Çin’in ‘’terörizm, ayrılıkçılık ve aşırıcılık’’ olarak adlandırılan üç kötü gücü çökertmeye olan tam kararlılığını gösterdiğini savundu.

Ölüm cezasına çarptırılan 3 kişinin, geçen yıl balta ve diğer silahları kullanarak bir ailenden 4 kişiyi "son derece acımasız yöntemler kullanarak" öldürdüğü iddia edildi.

AP ajansına göre, sürgündeki Dünya Uygur Kongresi sözcüsü Dilşat Reşit ise yaptığı açıklamada, yargının Çin’in Uygurları çökertmedeki yardım aracı haline geldiğini belirtti ve Çin’in provokasyonlarının, umutsuz Uygurların bile dirençlerinin daha da artmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Çin, 1980-90’lı yıllarda sosyal çalkantılarla artan suçlarla mücadele için toplu yargılama yöntemine başvurmuş ancak bu uygulama daha sonra görülmemişti.

1,8 TON PATLAYICI MALZEMESİ ELE GEÇİRİLDİ

Bu arada devlet medyası, ülke genelinde başlatılan ve bir yıl süreceği belirtilen terörle mücadele operasyonları kapsamında Şincan’ın güneyindeki Hotan’da patlayıcı üretilen iki imalathaneye baskın yapıldığını duyurmuştu. Baskında bomba yapımında kullanılan 1,8 ton ağırlığında malzeme ele geçirildiği ve beş kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti. Hükümet, geçen gün Urumçi'deki bir pazarda 39 kişinin öldüğü, 94 kişinin yaralandığı bombalı intihar saldırısının hemen ardından ülke genelinde bir yıl sürecek terörle mücadele operasyonlarını başlatma kararı almış ve çeşitli yerlerdeki terörle mücadele liderlik grupları kurulması kararlaştırılmıştı.

Çin, Urumçi’deki saldırının dış ülkeler tarafından desteklenen şiddet yanlısı ayrılıkçı güçlerin yaptığını savunuyor.

Pazartesi günü de Şincan’ın güneyindeki üç bölgede 23 terörist grubun çökertildiğini ve 200’den fazla kişinin tutuklandığı bildirilmişti. CİHAN

Yorumlar