Ürdün'lü alim Basal: Hayatı anlayabilmemiz için içtihada ihtiyaç var

Yeni Ümit ve Hira dergilerinin ortaklaşa düzenlediği "İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas" konulu uluslararası sempozyumda konuşan Ürdün'lü alim Prof.Dr. Abdunasır Ebu'l Basal, hayatın anlaşılabilmesi için içtihada ihtiyaç olduğunu...

Google Haberlere Abone ol
Ürdün'lü alim Basal: Hayatı anlayabilmemiz için içtihada ihtiyaç var

Yeni Ümit ve Hira dergilerinin ortaklaşa düzenlediği "İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas" konulu uluslararası sempozyumda konuşan Ürdün'lü alim Prof.Dr. Abdunasır Ebu'l Basal, hayatın anlaşılabilmesi için içtihada ihtiyaç olduğunu söyledi .

Bassal, “ Hayat sürekli tekrardan ibaret.Bundan dolayı da hayatın tüm ünitelerinde tüm zaman diliminde ihtiyaç duyduğumuz çözümleri Kur'an ve sünnette bulmamız gerekiyor..”şeklinde konuştu.

İstanbul Kongre Merkezi’nde devam eden sempozyumun ilk oturumunda 'İslam Dininde İçtihad’ın Yeri ve Önemi' ele alındı. Oturuma Prof. Dr Suat Yıldırım başkanlık etti. Oturuma Bassal ile birlikte Sudan'dan alim Dr.Muhammed Babekir, Prof.Dr. Beşir Gözübenli katıldı.

“İÇTİHAT SAYESİNDE İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ ORTAYA KONUYOR”

İçtihat’ın Allah'ın mesajını ortaya koyma çabası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Beşir Gözübenli, “İçtihad sayesinde İslam’ın evrenselliği ortaya konuyor. Her asırda her şartta karşılaşılacak problemlere çözüm bulma imkânı sağlıyor. İçtihad dolayısıyla zengin verimli bir kaynaktır. “ şeklinde konuştu.

Dinin yaşanır olabilmesi için, doğru anlaşılabilmesi için, sonraki nesillere doğru aktarabilmesi için alim yetiştirmenin önemine vurgu yapan Gözübenli, “Ümmete her asırda karşılaştıkları problemleri fıkıhi problemleri çözebilmek için müçtehit yetiştirmek farz seviyesinde mükellefiyettir.” ifadelerini kullandı.

“ SÜREKLİ CANLI OLMASI GEREKİR”

Ümmetin kaim olması için içtihadın uyanık olması yani ayakta olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Abdunasır Ebu'l Basal,” Yatan bir içtihadla ümmet ayakta durmaz. Hayatın sürekliliğini devam ettirebilmesi ve hayatla beraber hareket edebilmemiz için içtihadın sürekli canlı olması gerekir.” dedi.

Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed'in (sav) sahabeye içtihadı öğrettiğini söyleyen Bassal, “ Bundan dolayı içtihad akil insanlar ile görüşülecek bir meseledir. Burada akıl çok önemli bir rol üstlenmektedir.“ ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar