Ülke liderleri, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Hollanda'ya gelmeye başladı

Hollanda, dünyanın en büyük zirvelerinden biri olan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.

Google Haberlere Abone ol
Ülke liderleri, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Hollanda'ya gelmeye başladı

Hollanda, dünyanın en büyük zirvelerinden biri olan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Zirve nedeniyle dünya liderleri Hollanda'ya gelmeye başladı.

23 ve 25 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan Nükleer Güvenlik Zirvesi için ilk olarak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geldi. ABD Başkanı Barack Obama gelmeden bir gün önce özel ekibi ve eşyaları geldi.

Zirveye aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 53 ülkenin lideri katılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün öğle sonu itibari ile başkent Amsterdam'da olması bekleniliyor.

Hollanda Uluslararası Terörle Mücadele Kurumu Müdürü (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid - NCTV) Dick Schoof, nükleer zirve dolayısıyla tüm önlemlerin alındığını ifade etti.

Hollanda'ya maliyeti 24 milyon euroya mal olması beklenen zirvede parlamento merkezi Lahey’in bir bölümü bir süreliğine uluslararası bölge ilan edilecek ve bu bölgeye kimsenin izinsiz giremeyeceği açıklandı. Nükleer zirve sırasında Hollanda'nın Lahey şehrinde 13 bin polis, 4 bin jandarma ve 3 bin asker görev yapacağı belirtildi.

Dünya liderlerinin Hollanda'da olması nedeni ile ülke hava sahasını NATO’ya ait savaş uçakları tarafından korunacağı ifade edildi. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, uçakların Amsterdam havalimanındaki Schiphol’ün Polderbaan pistini kullanamayacaklarına yer verdiler. Bu pist zirve için Hollanda’ya gelecek devlet liderlerinin uçaklarına ayrılacak. Lahey ve civarında zirve sırasında uçuş yasağı uygulanacak.
CİHAN

Yorumlar