Ukraynalı oligarktan Rusya sınırına 2 bin kilometrelik duvar

Ukraynalı milyarder Igor Kolomoski, Rusya’nın doğu bölgelerinde ayrılıkçı güçlere desteğini kesmek için 2 bin kilometre uzunluğunda duvar inşa edilmesini önerdi. Kolomoski’ye göre böylece savaşçı ve askeri mühimmatın geçişi engellenmiş...

Google Haberlere Abone ol
Ukraynalı oligarktan Rusya sınırına 2 bin kilometrelik duvar

Ukraynalı milyarder Igor Kolomoski, Rusya’nın doğu bölgelerinde ayrılıkçı güçlere desteğini kesmek için 2 bin kilometre uzunluğunda duvar inşa edilmesini önerdi. Kolomoski’ye göre böylece savaşçı ve askeri mühimmatın geçişi engellenmiş olacak.

Forbes dergisine göre, bankacılık, medya, enerji ve metalurji alanında faaliyet gösteren 51 yaşındaki Kolomoski’nin serveti 1,8 milyar dolar. Kolomoski teklifini Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya iletti. Poroşenko konu ile ilgili olumlu ya da olumsuz herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Ukraynalı iş adamı, 2 metre yükseklikte beton, üzeri çelik teller ve elektronik alarm sistemi ile donatılacak duvar için 100 milyon Euro bağışta bulunacak. Kolomoski’nin vali olarak görev yaptığı Dnipropetrovsk kenti yöneticilerinden Aleksey Burik, inşaatı başından sonuna kadar takip edebileceklerini söyledi.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından Kiev, Rusya sınırı konusunda endişelerini sıklıkla dile getiriyor. Poroşenko akşam saatlerinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le görüşerek sınır güvenliği konusunda destek istedi.

Ukrayna parlamentosu ise Kolomoski’nin önerisini çılgın bir proje diyerek reddetmenin ötesinde uygulanabilir olduğu üzerinde çalışıyor. Kolomoski’nin 6 ayda yapabiliriz önerisi ise, genelde kabul görmüyor.

Günümüzde İsrail’in Filistin halkı için inşa ettiği duvardan önce de, Almanya doğu ve batı olarak Berlin duvarı ile ikiye bölünmüş, Çin de saldırılara karşı devasa duvarla koruma sağlamaya çalışmıştı.

Rusya ise Kiev Büyükelçiliği’ne yönelik saldırı ve gazetecilerin kaçırılması olaylarının arkasında Kolomoski’nin olduğunu düşünüyor. Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, Interfax’a yaptığı açıklamada, Kolomoski ve Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov aleyhine soruşturma başlatıldığını söyledi. CİHAN

Yorumlar