Ukrayna’dan Rusya’ya Kırım notası

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanması kararına tepki göstererek Rusya’ya nota verdi.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’dan Rusya’ya Kırım notası

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanması kararına tepki göstererek Rusya’ya nota verdi. Rusya’nın Kiev Büyükelçisi Andrey Vorobyov, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Moskova’nın attığı adımları protesto etti.

Kiev, Rusya’nın ayrılıkçı bölge Kırım’ı ilhak ettiğini, Ukrayna topraklarında güç kullandığını iddia etti ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorunun çözümü için gerekli adımları atacağını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kırımlı liderlerin imza töreninden sonra gerçekleşen görüşmede Vorobyov’a verilen notada, “Ukrayna hükümeti, Rusya Federasyonu’nun kendi toprakları üzerinde işgal ederek egemenlik ilan etmesini reddediyor…Uluslararası hukuka uygun önlem alma hakkını saklı tutuyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Dün keskin nişancıların açtığı ateş sonucu Rusya yanlısı bir milis ve bir Ukrayna askeri hayatını kaybetti.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, BBC’ye verdiği röportajda iki kişinin hayatını kaybetmesini kesin bir provokasyon girişimi olarak değerlendirdi. Peskov, Kırım’da bulunan Ukraynalı askerlerin Rusya’nın bir askeri birliği haline gelecek Kırım gücüne dahil olmaları ya da bölgeyi terk etmeleri gerektiğini söyledi.

Sovyet lider Nikita Kruşçev’in 1954’de Ukrayna Sovyetine hediye ettiği Kırım’da şu an 20 bin civarında Ukrayna askeri bulunuyor. Putin dün Kremlin’de yaptığı konuşmada tarihi bir hatanın düzeltildiğini ve Kırım’ın Rusya’nın ayrılmaz parçası olduğunu belirtti.
CİHAN

Yorumlar