“Ukrayna’dan Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı durabilir”

Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Prodan, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik doğalgaz fiyatını iki kata yakın artırmasının, Rus gazının Avrupa sevkiyatına büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
“Ukrayna’dan Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı durabilir”

Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Prodan, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik doğalgaz fiyatını iki kata yakın artırmasının, Rus gazının Avrupa sevkiyatına büyük tehdit oluşturduğunu söyledi. Prodan’a göre Rusya ile anlaşma sağlanamazsa vanalar kapanabilir.

Brüksel’de basına konuşan Prodan, “Bu durumda Ukrayna’ya olan doğalgaz arzı durabilir. Aynı şekilde Avrupa’ya olan arz da durabilir. Çünkü Ukrayna’nın transit geçişi destekleme kapasitesi sınırsız değil.” uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinin ardından Moskova Kiev’e verdiği indirimleri iptal ederek bin metreküp için doğalgaz fiyatını 268 dolardan 485 dolara çıkardı. 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya konulan yeni fiyata Ukrayna yönetimi itiraz ediyor.

Rusya’nın Avrupa’ya ortalama 380 dolardan doğalgaz verdiğini kaydeden Prodan, Ukrayna’ya önerilen fiyatın adil olmadığını savunuyor. Bunun serbest piyasa anlayışı ile uyumlu olmadığını kaydeden Prodan, “Biz bu fiyatları tanımıyoruz. 2013 sonunda sağlanan anlaşma çerçevesinde doğalgaz fiyatı 268,5 dolar. Bu fiyatı değiştirmek ve astronomik bir artış yapmak için herhangi bir gerekçe yok…” eleştirisi getirdi.

Ukrayna, Avrupa’ya gönderilen doğalgazı üçüncü ülkelerden almak için de çalışma yapıyor. Kiev’in görüşme yaptığı Slovakya’dan olumsuz cevap geldi. Teknik olarak mümkün olmasına rağmen, Gazprom’la yapılan anlaşma gereği Slovakya doğalgazı Ukrayna’ya veremiyor.

Rusya Karadeniz Filosu’nun bulunduğu Sivastopol’un Rusya toprakları olması nedeni ile askeri üs anlaşmasını iptal etmiş ve 100 dolarlık ek indirim de otomatik olarak geçersiz olmuştu. Devrik lider Yanukoviç’in Aralık ayında yaptığı anlaşma ile aldığı üçte bir oranındaki indirim de Kiev’in 2,2 milyar dolarlık doğalgaz borcunu ödememesi nedeni ile iptal edildi. CİHAN

Yorumlar