Ukrayna’daki hak ihlalleri en fazla Tatarları vurdu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kırım’ın Rusya'ya bağlanmasıyla ortaya çıkan insan hakları ihlallerinin en fazla Tatarları olumsuz etkilediğini söyleydi. Merkel, Kırım ve Doğu Ukrayna’da meydana gelen olaylarla ilgili Rusya’ya eleştirilerde...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’daki hak ihlalleri en fazla Tatarları vurdu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kırım’ın Rusya'ya bağlanmasıyla ortaya çıkan insan hakları ihlallerinin en fazla Tatarları olumsuz etkilediğini söyleydi. Merkel, Kırım ve Doğu Ukrayna’da meydana gelen olaylarla ilgili Rusya’ya eleştirilerde bulundu. Başbakan Merkel, “İnsan hakları ihlallerinde özellikle Kırım Tatarlarının durumu kötüleşti.” dedi. Merkel ayrıca, “Kırım’ın işgali, G7 zirvesinin Rusya olmadan yapılmasını kaçınılmaz kıldı.

Merkel "Rusya devletlerarası hukuku ihlal ederek Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne zarar verdi. Bağımsız bir devletin toprak bütünlüğüne hukuk ihlalleriyle müdahale edilemez. G7 birliği sadece ekonomik bir birlik değildir, aynı zamanda ortak değerler birliğidir. Bu nedenle Rusyasız bir araya gelinmesi kaçınılmaz oldu.” dedi.

“Bazı olumlu adımlara rağmen” Ukrayna’daki gelişmelerin endişe verici boyutlara geldiğinin altını çizen Merkel, “Putin, ağırlığını koyarak Ukrayna’daki şiddeti durdurmalıdır. Ayrılıkçı güçlerin silahlarını teslim etmelerini sağlamalıdır. Rusya’dan bu adımları bekliyoruz. Ukrayna’da ancak bu şekilde istikrar sağlanabilir.” dedi. Ukrayna halkının parlamento seçimleriyle içte birlik içinde gerekli cevabı verdiğini söyleyen Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Merkel, Rusya’nın geri adım atmaması durumunda bu ülkeye “başka yaptırımların da yapılacağı” tehdidinde de bulundu. Merkel, “Özgürlük, hukuk ve kendi geleceğine bizzat karar verme ilkeleri korunarak Ukrayna’ya destek verilmeye devam edilecektir.” dedi.

“İNGİLTERE KOLAY BİR PARTNER OLMASA DA HEDEFLERİMİZ AYNI”

Diğer taraftan İngiltere’nin ‘seçilirse AB’den çıkabiliriz’ tehdidine rağmen “AB Komisyonu başkan adayımız Jean-Claude Juncker’dir.” diyen Angela Merkel, İngiltere aleyhine belirtilen ‘AB’den çıkarsa çıksın, yolcu tutulmaz’ şeklindeki çıkışlara ise karşı çıkararak, bu tür söylemlerin “sorumsuzluk” olduğunu kaydetti. “Biliyorum, İngiltere hakikaten kolay bir partner değil, ama AB’ye verdiği katkıları da göz ardı edilemez.” diyen Merkel, İngiltere’nin Almanya’ya 50 yıldan fazladır yardım ettiğini hatırlattı. Merkel, “Rekabet gücüne sahip güçlü bir AB, Almanya ve İngiltere’nin çıkarınadır. Bu alandaki hedeflerimiz aynı.” açıklamasını yaptı.

CİHAN

Yorumlar