Ukrayna’da seçimleri “çikolata kralı” Poroşenko önde götürüyor

Ukrayna Ulusal Siyaset Psikolojisi Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre Pazar günü Ukrayna’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Petro Poroşenko kazanacak. Yulia Timoşenko hükümetinde dışişleri bakanlığı ve devrik lider Viktor...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’da seçimleri “çikolata kralı” Poroşenko önde götürüyor

Ukrayna Ulusal Siyaset Psikolojisi Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre Pazar günü Ukrayna’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Petro Poroşenko kazanacak.

Yulia Timoşenko hükümetinde dışişleri bakanlığı ve devrik lider Viktor Yanukoviç’in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde de Ekonomi Bakanlığı görevlerini sürdüren Poroşenko, “çikolata kralı” olarak biliniyor. Roshen marka çikolatanın sahibi olan Proşenko’nun ürünleri Rusya pazarında da yaygın bir şekilde satılıyor.

Kiev Meydanı’nın desteğini de alan Poroşenko’nun Yanukoviç’e karşı gerçekleşen darbenin sponsoru olduğu iddia ediliyor. Yanukoviç’in Bölgeler Partisi’nin kurucuları arasında yer alan Proşenko’nun Rusya ve Batılı ülkelerle ilişki kurması bekleniyor. Proşenko’ya göre Ukrayna AB ile entegrasyon sürecinden geri adım atmamalı.

Ankete katılanların yüzde 45’i Proşenko’ya destek vereceklerini açıklarken, ikinci sırada yer alan Yulia Timoşenko’ya destek yüzde 13,3’de kalıyor. Diğer adaylardan Serhiy Tihipko yüzde 8, Oleh Lyaşko yüzde 7,6 ve Anatoliy Hritsenko yüzde 6,7 oy alabilecek.

Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda Proşenko ile Timoşenko karşı karşıya kalacak. Seçmenin yüzde 43,9’u ikinci turda Proşenko’ya oy vereceğini açıklarken, yüzde 9,5’i Timoşenko’yu tercih edecek.

Seçimleri katılımı yüzde 74,3 olarak gerçekleşmesi beklenirken, halkın yüzde 20,7’si halen kararsız.

CİHAN

Yorumlar