Ukrayna’da seçim öncesi tansiyon yüksek, güneyde sıkıyönetim ilan edildi

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi doğu ve güney bölgelerinde tansiyon yeniden yükseldi. 11 Mayıs’ta yapılan referandumla tek taraflı olarak bağımsızlık kararı alan Donetsk ve Lugansk bölgelerinde...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’da seçim öncesi tansiyon yüksek, güneyde sıkıyönetim ilan edildi

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi doğu ve güney bölgelerinde tansiyon yeniden yükseldi. 11 Mayıs’ta yapılan referandumla tek taraflı olarak bağımsızlık kararı alan Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yerel milis güçleri sıkıyönetim ilan etti.

Silahlı çatışmaların yaşandığı Lugansk’da kontrol noktalarında yerel milis güçler ve Ukrayna ordusundan hayatını kaybedenlerin olduğu belirtiliyor. Yerel milis güçleri Pazar günü yapılacak seçimlere katılmama kararı da aldı.

Interfax’a açıklamada bulunan yerel milis gücü kaynağı, “Biz yerel saatle 11.00 itibarı ile sıkıyönetim ilan ettik.” dedi. Ukrayna ordu birliklerinin bölgeye yönelik yeni bir saldırı hazırlığı içinde olduğu iddia edilirken, Nisan ortasından bu yana devam eden çatışmalarda 100’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna parlamentosu Salı günü askeri birliklerin üslerine dönmesi yönünde karar alırken, bölgede özel operasyonların sürdüğü iddia ediliyor. Lugansk Halk Cumhuriyeti sözde lideri Valeriy Blotov, Ukrayna ordusunun kent merkezine doğru ilerlemeyi sürdürdüğünü belirtti. Luhanska kasabasına 150 kadar askerin girdiğini, çatışmalar sonucu geri çekilmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Yaralıların olduğunu kaydeden Blotov, 18-45 yaş arası yerel vatandaşları milis gücüne dahil olmaya çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay’da yaptığı değerlendirmede Ukrayna seçimlerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için Ukrayna sınırında tatbikat halinde olan Rus ordusuna çekilme emrini verdiklerini ifade etmişti. Rusya ordusunun kendi egemenlik alanları içinde istediği alanda tatbikat yapma hakkı olduğunu savunan Putin, seçimlerde herhangi bir spekülasyona neden olmamak için bu yönde karar aldıklarını belirtti. Ordunun çekilmediği yönündeki eleştirilere de cevap veren Rus lider, havaların güzel olması durumunda rahatlıkla görebileceklerini de belirtti.

Şubat’ta Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’i devirerek rejim değişikliğine giden Ukrayna, 25 Mayıs’ta erken seçim kararı aldı. Merkez Seçim Kurulu’na 23 aday resmen başvururken, bazı adaylar çekildi.

Yönetimin meşruiyetini kabul etmeyen Moskova, seçim sonuçlarını tanıma konusunda kararsız. Bölgelerin taleplerinin dikkate alınması, şeffaf ve demokratik bir ortamda seçimlerin geçmesi Moskova’nın politikalarında değişikliğe neden olabilecek. Kırım’ı kendi topraklarına katan Moskova, anayasal değişiklik yapılarak federasyon yapısına gidilmesini istiyor. CİHAN

Yorumlar