Ukrayna’da iktidar ve muhalefetin uzlaşması meydanı tatmin etmedi

Ukrayna’da 80’e yakın kişinin hayatını kaybettiği protestolardan sonra, tansiyonu düşürmek amacıyla uzlaşan hükümet ve muhalefetin kararı, sokağı tatmin etmedi.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’da iktidar ve muhalefetin uzlaşması meydanı tatmin etmedi

Ukrayna’da 80’e yakın kişinin hayatını kaybettiği protestolardan sonra, tansiyonu düşürmek amacıyla uzlaşan hükümet ve muhalefetin kararı, sokağı tatmin etmedi. Başkent Kiev’e gelen Avrupa Birliği (AB) ve Rusya heyetleri, dün köşkte gerçekleşen 9 saatlik görüşmenin akabinde tarafların uzlaşmasını sağlamıştı. Meydandaki olaylarda göstericilere destek veren Bağımsız Milletvekili Oleg Lyaşko bir bildiri yayınlayarak meydanın taleplerini sıraladı. Lyaşko gerek meydanda gerekse Parlamento’da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile yapılan söz konusu görüşmeden sonra üzerinde uzlaşı sağlanan konuları açıkladı.
Lyaşko üzerinde uzlaşılan konuları şu şekilde açıkladı:” 48 saat içerisinde 2004’ün Anayasasına dönüş olacak. 10 gün içerisinde koalisyon hükümetin kurulması ve Aralık ayında erken cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Yalnız bu eylemcilerin tam istedikleri değil. Taleplerimiz şöyle; Yanukoviç hemen görevi bırakmalı ve toplu katliam suçundan mahkemeye sevk edilmeli. İçişleri Bakanı Zaharçenko görevden alınmalı ve mahkemeye sevk edilmeli. Başsavcı Viktor Pşonka görevden alınmalı. Yolsuzluktan hapse atılan eski Başbakan Yuliya Timoşenko dâhil bütün siyasi tutuklular serbest bırakılmalı.” dedi.

Cumhurbaşkanının görevden alınmasını isteyen meydandaki radikal gruplar, Merkez Seçim Komisyonu ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin de değişmesini istiyor.
CİHAN

Yorumlar