Ukrayna'da iki bölge hariç oy verme işlemleri devam ediyor

Ukrayna'daki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lugansk ve Donetsk bölgeleri dışında oy verme işlemleri sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Ülkenin doğusundaki bölgelerde seçim bölgelerinin kapıları hiç açılmazken sandık çıkışı...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'da iki bölge hariç oy verme işlemleri devam ediyor

Ukrayna'daki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lugansk ve Donetsk bölgeleri dışında oy verme işlemleri sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Ülkenin doğusundaki bölgelerde seçim bölgelerinin kapıları hiç açılmazken sandık çıkışı anket yapan görevliler seçim bölgesi civarında halkın nabzını tutmaya çalıştı. Silahlı ayrılıkçı milislerin devriyeleri nedeniyle bazı anketçiler ise telefonla seçmenin görüşünü aldı.

Ukrayna'da erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 21 aday yarışıyor. Seçimleri "Çikolata Kralı" olarak bilinen Roshen markasının sahibi Petro Poroşenko'nun kazanması bekleniyor. Poroşenko'nun en yakın rakibi eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun oy oranı ise anketlerde yüzde 10 civarında çıkmıştı.

Ülke genelinde yerel saat ile sabah 8.00'de başlayan oy verme işlemi akşam saat 20.00’de sona erecek.

Saat 15.00 itibariyle yaklaşık 35 milyon 500 bin Ukraynalı seçmenden yüzde 38'inin oyunu kullandığı bildirildi.

Bir çok seçim bölgesinde oy verme işlemlerinde uzun sıralar oluştu. Halkın yoğun ilgisi gün boyu aralıksız sürdü. Merkez Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada oy verme işlemlerinin seyrinin önceki seçimlere oranla kıyaslandığında katılımın yüzde 70'i bulması beklendiği bildirildi.

Bugün Kiev, Odesa, Herson, Çerkası, Sumı ve Çernovtsı şehri sakinleri cumhurbaşkanının yanı sıra belediye başkanı ve şehir meclis üyelerini seçmek için de oy kullanılıyor.

Seçimleri izlemek için, Ukrayna'ya birçok ülkenin yanı sıra Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi uluslararası teşkilatlardan 3 bin 607 gözlemci geldi.

Öte yandan Merkez Seçim Komisyonu, 17 Mayıs’ta yurt dışındaki seçim bölgeleri ve seçim komisyonlarına oy pusulalarını göndermişti. Yurt dışında bulunan 114 seçim bölgesine toplam 442 bin 436 oy pusulası teslim edildi. Ukrayna'nın Rusya'da da 6 seçim bölgesi bulunuyor.

Ülke genelinde seçimlerin güvenli geçmesi için 90 bin kolluk kuvveti görev yapıyor.

Karışıklıklar nedeniyle 23 Şubat gecesi Ukrayna'nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçmıştı. Bunun üzerine Ukrayna Parlamentosu, erken cumhurbaşkanlığı seçimi kararı almıştı. CİHAN

Yorumlar