Ukrayna’da iç savaş şiddetlendi, Rusya’ya kaçanlar 500 bini buldu

Rusya Federal Göçmen Servisi (FMS) Başkanı Konstantin Romodanovski, Ukrayna’da tansiyonun yükselmesi durumunda yaklaşık yarım milyon göçmenin siyasi sığınma ya da göçmen statüsü almak için başvuracağını söyledi.Birleşmiş Milletler...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’da iç savaş şiddetlendi, Rusya’ya kaçanlar 500 bini buldu

Rusya Federal Göçmen Servisi (FMS) Başkanı Konstantin Romodanovski, Ukrayna’da tansiyonun yükselmesi durumunda yaklaşık yarım milyon göçmenin siyasi sığınma ya da göçmen statüsü almak için başvuracağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Göçmen Bürosu Yüksek Komiseri Vincent Cochetel’le Moskova’da bir araya gelen Romodanovski, “Rusya'ya göç edenlerin sayısı şu an 490 bini gösteriyor. Biz tüm bu insanların göçmen statüsü ya da geçici siyasi sığınma için başvuru yapmamasını ümit ediyoruz. Ancak realist olmak zorundayız.” dedi.

Romodanovski, BM ile işbirliğine hazır olduklarını ve göçmen kamplarını ziyaret konusunda her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

FMS geçen hafta yaptığı açıklamada Ukrayna’dan gelenlerin sayısının 500 bini bulduğunu ve bunlardan 130 binin uzun vadeli oturum izni ve 30 binin de siyasi sığınma için başvurduğunu açıklamıştı.

Ukrayna ordusunun doğu bölgesinde kontrolü sağlamak için başlattığı operasyonlar ise sürüyor. Karşılıklı olarak onlarca kişinin hayatını kaybettiği iddiaları dile getirilirken, Rusya’nın nokta saldırı düzenleyebileceği iddiaları dile getirildi.

Dün Ukrayna tarafından fırlatıldığı iddia edilen bir havan topu Rusya’nın Rostov bölgesinde bir eve düşmüş ve bir kişi yaşamını yitirmişti.

Kommersant gazetesi Kremlin kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Ukrayna topraklarında bazı hedeflere yönelik saldırı düzenlenmesi ihtimalinin değerlendirilmeye başlandığını yazdı. Gazeteye konuşan kaynak, “Sabrımızın sınırı var. Ukrayna topraklarından Rusya’ya yapılan saldırıların merkezlerinde belirli hedeflere yönelik karşılık verilebilir.” dedi.

BRICS zirvesi için Brezilya’da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ukrayna krizinin çözümü için meslektaşları ile görüşmelerini sürdürüyor. Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun geçici ateşkes ilan etmesinin ardından parlamentonun kendisine verdiği dış askeri müdahale yetkisinin iptal edilmesini istemişti. CİHAN

Yorumlar